Venäjän kaksoiskansalaisen syrjinnästä nostettiin syyte Puolustusvoimien varuskuntaravintolaan liittyvässä jutussa

Syytteen sai rekrytointiyhtiön työntekijä. Yle uutisoi Vekaranjärven varuskuntaravintolan tapauksesta vuosi sitten keväällä.

kaksoiskansalaisuus
Varusmies otaa ruoka-annoksen.
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Vekaranjärven varuskuntaravintolan työsyrjintäjutussa on nostettu syyte, kihlakunnansyyttäjä Sinikka Paasivirta kertoo tiedotteessa.

Keskusrikospoliisi epäili alun perin neljää henkilöä syrjintärikoksesta. Paasivirta teki syyttämättäjättämispäätöksen kolmen heistä osalta.

– Näyttöä ei ollut näiden kolmen osalta, Paasivirta kertoo Ylelle.

Yksi henkilö sen sijaan saa syytteen työsyrjinnästä ja joutuu oikeuteen. Henkilö työskenteli rekrytointia hoitavassa Kairest Oy:ssä. Yhtiö hoiti Vekaranjärven varuskuntaravintolan työntekijän palkkausta.

Puolustusvoimat on ulkoistanut ravintolatoimintansa Leijona Catering Oy:lle, jonka toimeksiannosta Kairest hoiti rekrytointia.

Kaksi aiemmin epäillyistä henkilöistä työskenteli Kairest Oy:ssa ja yksi Leijona Catering Oy:ssä. Kaikki neljä epäiltyä kiistivät syyllistyneensä rikoksiin.

Tutkinta alkoi Ylen uutisoinnin jälkeen

Tutkinta alkoi Ylen kerrottua keväällä 2017 Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisesta, joka ei päässyt töihin Vekaranjärven varuskuntaravintolaan.

Lue Ylen juttu Kouvolassa asuvan kokemuksista tästä

Kouvolassa asuva nainen ei halua esiintyä julkisuudessa omalla nimellään, joten häntä kutsutaan jutussa Jelenaksi.

Jelena oli nähnyt työpaikkailmoituksen, jossa henkilöstövuokrausyhtiö Kairest Oy etsi asiakasyritykselleen Vekaranjärvelle ravintolatyöntekijää.

Työpaikkailmoituksessa todettiin, että hakijalta edellytetään muun muassa alan peruskoulutusta tai kokemusta vastaavista töistä, hygieniapassi ja salmonellatodistus sekä vähintään tyydyttävä suomen kielen taito.

Jelena laittoi hakemuksensa Kairest-yhtiöön. Pian kävi ilmi, että kyseessä ei ollut ihan tavallinen ravintola, vaan Puolustusvoimien Vekaranjärven varuskuntaravintola.

– Olin iloinen, kun paljastui, että kyseessä oli varuskunnan ruokala. Ajattelin, että se on turvallinen ja hyvä työpaikka, Jelena kertoi vuosi sitten Ylelle.

“Asiakkaamme vaatii, että työntekijällä on Suomen kansalaisuus"

Kairest Oy vastasi Jelenan työpaikkahakemukseen ja ilmoitti, että se pyrkii tarjoamaan Jelenalle tämän koulutusta vastaavaa työtä. Jelenaa myös muistutettiin, että hänellä tulisi olla salmonellatodistus ja hygieniapassi.

Jelena vastasi sähköpostilla, että hänellä on hygieniapassi, ja salmonellatodistuksen hän saa muutaman päivän kuluttua. Vielä samana päivänä Jelena sai Kairest Oy:stä yllättävän sähköpostin.

Siinä todettiin, että “Asiakkaamme vaatii, että työntekijällä on Suomen kansalaisuus, kaksoiskansalaisuuskaan ei käy”. Siihen päättyi Jelenan tie varuskuntaravintolan keittiöön.

Yle on uutisoinut aiemmin, että Puolustusvoimissa epävirallinen ohjeistus kaksoiskansalaisten kohtelusta tulee Puolustusvoimien Tiedustelulaitokselta.

Korjaus 4. syyskuuta klo 14.42: Syytetty ja kaksi aiemmin epäiltynä ollutta eivät enää ole Kairest Oy:n palveluksessa.

Lue lisää:

Puolustusvoimat laittoi Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun – myös varusmiesten toimintaa on alettu rajoittaa

Poliisin tutkinta valmistui – Neljää epäillään syrjinnästä, kun Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen ei päässyt töihin varuskunnan keittiöön

Poliisi epäilee rikosta Puolustusvoimissa – kaksi tutkintaa kaksoiskansalaisten kohtelusta