Australialainen elokuvaohjaaja tuomittiin vuosiksi vankilaan vakoilusta Kambodžassa – "Tuomio paljastaa, mikä maassa on vialla"

Ihmisoikeusjärjesto Human Rights Watchin mukaan ohjaaja James Ricketsonin pidätys oli osa Kambodžan hallituksen toimintaa opposition tukahduttamiseksi.

ihmisoikeudet
Ricketson poistumassa oikeudesta poliisien saattamana.
Ricketson poistumassa oikeudesta poliisien saattamana kesäkuussa.Kith Serey / EPA-EFE

Australialainen elokuvaohjaaja James Ricketson on tuomittu Kambodžassa kuudeksi vuodeksi vankeuteen vakoilusta.

Syyttäjän mukaan Ricketsonin vuosia jatkunut työskentely elokuvantekijänä Kambodžassa on ollut savuverho vakoilulle.

Ricketson kiistää jyrkästi syytteet ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on tuominnut ne absurdeina.

– Uskomatonta! Mille maalle vakoilen? 69-vuotias Ricketson kysyi oikeudessa.

Pidätettiin mielenosoituksen kuvaamisen jälkeen

Ricketson pidätettiin kesäkuussa sen jälkeen, kun hän oli kuvannut miehittämätömällä lennokilla opposition mielenosoitusta. Ricketsonilta oli kyselty kuvaamisesta myös kuulusteluista, kertoo muun muassa uutissivusto ABC News. (siirryt toiseen palveluun)

Mielenosoituksen järjesti Kambodžan kansallinen pelastuspuolue, joka on sittemmin lakkautettu.

ABC News kertoo, että Kambodžan hallitukselle myötämieliset tiedotusvälineet ovat pidätyksen jälkeen lukeneet Ricketsonin niihin, jotka lietsovat vallankumousta maata yli 30 vuotta hallinneen pääministeri Hun Senin syrjäyttämiseksi.

Ricketson pidätettiin vaalien alla

Human Rights Watchin mukaan oikeudenkäynti Ricketsonia vastaan paljastaa kaiken, mikä on pielessä Kambodžan oikeusjärjestelmässä.

Ihmisoikeusjärjestön edustajan Phil Robertsonin mukaan hallitus käytti Ricketsonia syntipukkina tukahduttaakseen oppositiota.

Robertson syyttää myös Australian hallitusta siitä, ettei se ole voimakkaasti vaatinut Ricketsonin vapauttamista ilman ehtoja.

Kambodžan hallitus tukahdutti oppositiota voimakkaasti kesäkuun vaalien alla. Hun Senin kansanpuolue voitti vaalit selvästi, mutta länsimaat moittivat vaaleja vajavaisiksi, koska toimintakykyistä oppositiota ei ollut.

Anteeksipyynnöllä vapauteen?

Kambodžassa vapautettiin aiemmin tällä viikolla 14 opposition kansanedustajaa ja aktivistia, jotka oli vangittu ennen vaaleja.

Ennen vapauttamistaan he lähettivät Hun Senille anteeksipyyntökirjeen, jonka tämä sanoi välittävänsä kuninkaalle.

Ricketsonin poika Jesse sanoo isänsä tuomiota järkyttäväksi. Hän ei kommentoi uutistoimisto AFP:lle, lähettääkö Ricketson anteeksipyyntökirjeen päästäkseen vapaaksi.

Ricketsonilla on ollut ongelmia Kambodžan viranomaisten kanssa aiemminkin. Vuonna 2014 hänet tuomittiin kahden vuoden ehdonalaiseen vankeuteen. Hänen väitettiin uhanneen julkistaa väitteitä, joiden mukaan Kambodžassa toimiva kitkko olisi myynyt lapsia.

Toissa vuonna Ricketson sai sakot pedofilian vastaisen kansalaisjärjestön halventamisesta väitteillä, joiden mukaan järjestö olisi manipuloinut todistajia.

Aiheesta muualla:

Australian film-maker James Ricketson sentenced to six years' jail in Cambodia (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset