1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. sukupuoli

Lapseni kertoo olevansa muuta sukupuolta – miten tuen? 10 vinkkiä vanhemmille

Oma sukupuoli ja sen ilmaisu askarruttaa lapsia ja nuoria. Kyselyn mukaan neljä sadasta nuoresta koki olevansa sukupuoleltaan jotain muuta kuin poika tai tyttö.

Kuva: Henry Lämsä / Yle

Meille määritetään syntymän jälkeen sukupuoli, mutta se ei tunnu aina oikealta. Lapselle ja nuorelle on tärkeää se, miten oma perhe asiaan suhtautuu. Pirkanmaan Setan toiminnanjohtaja Mikko Väisänen sanoo, että edessä voi olla joka tapauksessa vaikeita tilanteita kodin ulkopuolella.

– Tunnen monia nuoria, jotka eivät ole koko ala- tai yläkoulun aikana käyneet koulussa vessassa, koska heille ei ole omaa vessaa.

Vanhemmalle oman lapsen ulostulo voi olla hämmentävä tilanne. Myös termit ovat monelle vieraita. Transtukipisteen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska pitää tärkeänä, että vanhempi ottaa asian vakavasti.

– Ihanteellista olisi viestittää, että sinä olet minulle rakas ja olen iloinen, että kerroit, jotta sinun ei tarvitse olla yksin näin ison asian kanssa.

Lapsi voi toivoa sukupuolen korjausta. 13 vuotta täyttänyt voi lähetteellä päästä nuorisopsykiatriseen työryhmään sukupuoliristiriidan diagnosointia varten.

Joskus lapsen sukupuolen moninaisuus on tiedossa jo syntymästä lähtien. Intersukupuolisen lapsen sukupuoli-identiteetti selviää hänen kasvaessaan. Jotkut intersukupuoliset tilat voivat tulla esiin vasta puberteetissa. Myös intersukupuolisilla lapsille voi olla tarvetta sukupuolen korjaamiseen.

Tyttö, poika vai jotain muuta?

Sukupuolten moninaisuudesta puhutaan nykyään aiempaa enemmän. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kouluterveyskyselyssä vuonna 2017 kysyttiin, mitä sukupuolta nuori tunsi olevansa. Yli neljä prosenttia vastanneista koki olevansa sukupuoleltaan jotain muuta kuin poika tai tyttö.

Aihepiirin saama julkisuus panee pohtimaan, onko kyse uudesta ilmiöstä. Pirkanmaan Setan toiminnanjohtajan Mikko Väisäsen mukaan näin ei ole.

– Suomalaisissa kyläyhteisöissä on aina ollut originelleja ihmisiä.

Väisänen uskoo, että esimerkiksi opetushallituksen linjaukset yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien noudattamisesta kouluissa ovat rohkaisseet nuoria ilmaisemaan itseään laajemmin.

Miesten vai naisten vessaan? Pirkanmaan Setan toiminnanjohtaja Mikko Väisänen sanoo, että nuori saattaa kohdata vaikeuksia arkisissa tilanteissa. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Kymmenen vinkkiä vanhemmalle

 1. Rakasta lastasi sellaisen kuin hän on. Lapsi tarvitsee rakkautta, hyväksyntää ja tukea.
 2. Kyseenalaista vanhat olettamukset sukupuolista. Hanki tietoa sukupuolen moninaisuudesta, jotta ymmärrät lastasi ja osaat tukea.
 3. Luo lapsellesi turvallinen elintila. Luo hyväksynnän ilmapiiri, jossa lapsi voi ilmaista itseään vapaasti.
 4. Rohkaise lasta juuri häntä kiinnostaviin harrastuksiin ja ystävyyksiin. Huomioi, että monet lapset voivat kavereina suosia omaa sukupuoltaan. Auta lastasi tarvittaessa löytämään hänelle sopivia ryhmiä ja ystäviä.
 5. Voimauta lastasi. Rohkaise yksilöllisyyteen, tarjoa myönteisiä roolimalleja, puhu arvostavasti sukupuolen moninaisuudesta. Vie lapsi vertaistukiryhmään jo lapsena.
 6. Kuuntele ja auta huolissa. Selvitä lapsen omat toiveet ja huolet liittyen sukupuoleen. Toteuta toiveet ja tarjoa apua ongelmiin sopivassa määrin.
 7. Puhu muille läheisille. Keskustele moninaisuudesta lapsen sisarusten, sukulaisten ja perheystävien kanssa.
 8. Valmenna lastasi kiusaamisen varalle. Kerro, että useimmat ihmiset pitävät hänestä juuri sellaisena kuin hän on, mutta jotkut voivat arvostella. Anna lapsesi tietää, että hän ei ansaitse tulla loukatuksi. Rohkaise häntä kertomaan kiusaamisesta.
 9. Ole lapsen puolella. Pyydä varhaiskasvatuksen ja koulun apua hyväksyvän ilmapiirin luomisessa. Vaadi nollatoleranssia kiusaamisen suhteen.
 10. Pidä huolta itsestäsi ja arvosta omaa vanhemmuuttasi. Muista, että sinulla on oikeus kaikkiin tunteisiisi ja saada itsekin tukea vähemmistöpaineissa.

Lähde: Transtukipiste

Tee lapselle palvelus: puhu moninaisuudesta etukäteen

Tilanteet eivät aina mene oppikirjan mukaan. Vanhemman ensireaktio lapsen ulostuloon voi olla järkytys ja epäusko. Transtukipisteen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska neuvoo palaamaan asiaan uudestaan.

– Vanhemman kannattaa pahoitella reaktioita ja viestittää haluavansa kuulla ja olla nuoren tukena. Omia huolia ja tunteita kannattaa käsitellä toisten aikuisten kanssa.

Pirkanmaan Setan toiminnanjohtajan Mikko Väisäsen mielestä sukupuolen moninaisuuteen liittyvät asiat kannattaa ottaa esille jo etukäteen.

– Tee selväksi, että lapsi saa olla, mitä hän kokee olevansa. Että vanhempien rakkaus ei ole millään tavalla ehdollista. Silloin mahdollinen ulostulo, jos sellainen tulee, olisi mahdollisimman helppo.

10.9. klo 14.37 poistettu lause transsukupuolisuuden määritelmästä.

Lue lisää:

Santeri Seppälä tiesi jo päiväkodissa olevansa oikeasti poika, vaikka oli syntynyt tytön kehoon

"Aamulla meillä oli vielä tyttö, mutta yöllä hoitaja kurkkasi vaippaan” – 6-vuotiaalla lapsella on sekä tytön että pojan kromosomeja

Tässä ei pitäisi olla mitään ongelmaa, sanoo Seta: Itäkeskuksen uimahallissa avataan kaikille avoin unisex-pukuhuone eikä se jää ainoaksi

Tutkija: Pride-marssit kasvavat samalla kun ydinperheajattelu ja ahtaat sukupuoliodotukset väljentyvät

Kun sukupuoli tuntuu väärältä – 16-vuotias genderfluid-nuori löysi itsensä vertaistuen avulla