Kemin teatteri väistötiloihin kolmeksi vuodeksi sisäilmaongelmien vuoksi – Katri Helena pyritään esittämään omassa salissa

Kemin kulttuurikeskuksen kuntoarvion tulokset julkistettiin perjantaina. Se on paljastunut merkittäviä korjaustarpeita koko rakennuksessa.

sisäilmaongelmat
Kultuurikeskuksen lattialla saaveja.
Kati Siponmaa / Yle

Kemin kulttuurikeskuksessa tehty kuntoarvio näyttää hälyttävältä. Perjantaina tuloksia on käyty läpi kulttuurikeskuksen henkilökunnan kanssa.

Kuntoarvio on paljastunut merkittäviä korjaustarpeita. Sen perusteella kaupunginteatterille ja teatteriravintolalle suositellaan muuttoa väistötiloihin. Välittömiä korjaustarpeita ovat muun muassa kosteusvaurioiden korjaus musiikkiopiston tiloista, vesikatteen korjaaminen ja peruskorjauksen tarkemman suunnittelun aloittaminen.

Pelkästään lähivuosien toimenpiteiden kustannusarvio on 5–10 miljoonaa euroa.

Kulttuurikeskus on rakennettu kolmessa vaiheessa vuosina 1977, 1980 ja 1990. Tiloihin ei ole tehty varsinaisia peruskorjauksia. Teatterin työntekijät ovat sairastelleet, mikä on pakottanut teatterin päällekkäisiin sopimuksiin, vierailijoiden käyttöön sekä paikkauskorvauksiin.

Kemin kaupungin työterveyslääkäri Hannu Pesonen suosittelee, että teatterin ja teatteriravintolan käyttöä vähennettäisiin. Henkilökunnan oireilun tarkemmaksi tutkimiseksi pyydetään Työterveyslaitoksen apua.

Ohjelmistoa siirretään Kemin Pirtille ja kirjaston Tuulenpesään

Kaupunginteatterissa pyritään toteuttamaan vielä Katri Helena -musikaali, mutta sen jälkeen tila menee remonttiin. Tällä hetkellä kaupunginteatterinjohtaja Sarianne Paasonen etsii teatterille väistötiloja ainakin kolmeksi vuodeksi. Tarvittaessa musikaalin esitykset siirretään muualle, jos näyttelijät ja muu henkilökunta eivät voi oleskella nykyisissä teatteritiloissa.

Kuluvan näytäntökauden muuta ohjelmistoa siirretään Kemin Pirtille ja kirjaston Tuulenpesään. Lisäksi yksi syksylle kaavailtu ensi-ilta siirretään kevätkaudelle.

Tilapalvelu suorittaa parhaillaan suurella näyttämöllä massiivista ilmanpuhdistusta, jonka avulla pyritään saamaan toiminnalle lisäaikaa. Puhdistuksen syynä ovat kosteus ja sisäilmaongelmat.

Sen sijaan kirjaston, museon ja opistojen tiloissa toimintaa ei tarvitse tällä hetkellä muuttaa.