Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kulukuuri iskee palveluihin loppuvuodesta

Yhtymä joutuu vetämään kukkaronnyörit yhä tiukemmalle. Kun sijaisia ei palkata ja rahareikää paikataan palkattomilla vapailla, kärsivät väistämättä myös palvelut.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Naiset jonottavat laboratoriovuoroaan.
Emilia Malin / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän säästökuuri tulee heikentämään jonkin verran hoitoonpääsyä. Yhtymä joutuu käynnistämään laajat sopeuttamistoimet, koska sen tulos on jäämässä tänä vuonna 6,8 euroa alijäämäiseksi.

Hyky palkkaa mahdollisimman vähän sijaisia ja uusia työntekijöitä, kannustaa henkilöstöään pitämään palkattomia vapaita ja viivästyttää hankintoja. Porkkanana on, että seitsemästä vapaapäivästä palkattomia on todellisuudessa vain viisi.

– Meillä on paljon ihmisiä, jotka haluaisivat enemmän vapaata vuosilomien lisäksi. Ihan kaikista tehtävistä vapaalle ei pääse, vaan yksiköiden esimiehet katsovat, kenelle se on mahdollista, sanoo hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Eetu Salunen.

Yksi keino karsia kuluja on pidentää joulun ajan sulkuja. Salusen mukaan palvelutarjonta pyritään pitämään niin hyvänä kuin mahdollista, mutta etenkin joulu–tammikuussa palveluihin on odotettavissa heikennyksiä.