Kemin keskussairaalan tontille rakennetaan psykiatrian väistötilat – "Sisäilmaongelmia on niin suuresti, että kaikki eivät voi työskennellä kaikkialla"

Kemissä avohuollon toiminnot siirtyvät yhteisiin väistötiloihin syksyn aikana ja Torniossakin avohuoltoon etsitään toimivia tiloja. Myös uuden psykiatriatalon suunnittelu on aloitettu.

sisäilmaongelmat
Kemin lastenpsykiatrian poliklinikka kärsii sisäilmaongelmista.
Kemin lastenpsykiatrian poliklinikka on kärsinyt sisäilmaongelmista jo pitkään.Minna Aula / Yle

Vuosia jatkuneet Länsi-Pohjan psykiatrisen hoidon tilaongelmat ovat helpottumassa.

Keskussairaalan tontille nousevat Kemissä lähiaikoina väistötilat lasten-, nuorten- ja yleissairaalapsykiatrian poliklinikoille ja hallinnolle sekä A-klinikalle. Elementtirakenteiset väistötilat vuokrataan viideksi vuodeksi. Kemin lastenpsykiatrian poliklinikan tiloissa on ollut sisäilmaongelmia jo kolme vuotta sitten.

Torniossa uudet tilat lasten- ja nuorten psykiatrian poliklinikalle ovat etsinnässä. Nyt poliklinikka toimii virastotalossa ja vuokrasopimus loppuu pian.

Keroputaan sairaalassa Torniossa yritetään pärjätä jotenkuten, kunhan psykiatriatalo, toivottavasti, lähivuosina nousee Kemin keskussairaalan yhteyteen.

Nykyisin avohoidon tilat ovat sekä Kemissä että Torniossa hajallaan eri puolilla kaupunkia ja lähes kaikissa tiloissa kärsitään sisäilmaongelmista. Avohoidossa ongelmana on myös tilojen ahtaus.

– Tällä hetkellä henkilöstöllä menee paljon aikaa ja voimavaroja siihen, että joudutaan miettimään, minne nyt sovitaan töihin, missä on tilaa, onko vapaita huoneita tai missä on tilaa, jossa ylipäätään voidaan työskennellä. Sisäilmaongelmia on niin suuresti, että kaikki eivät voi työskennellä kaikkialla ja joudutaan käyttämään tiettyjä tiloja enemmän kuin niihin mahtuu, kertoo tulosaluejohtaja, psykiatrian ylilääkäri Päivi Köngäs-Saviaro.

– On hyvä, että avohoitoa on meillä kehitetty ja olemme onnistuneet siinä. Avohoito tarvitsee kuitenkin tiloja ja se on tässä vuosien saatossa unohdettu, sanoo lasten- ja nuorten psykiatrian ja yleissairaalan psykiatrian osastonhoitaja Riitta Södervall.

Kiistelty psykiatriatalo myötätuulessa – ministeri Saarikko ihastui Keroputaan hoitomalliin vierailullaan

Psykiatrian tilaongelmat ja uuden psykiatriatalon tarve ovat Länsi-Pohjassa olleet esillä todella pitkään.

Keroputaan sairaala Torniossa on liian suuri, vanhentunut ja sielläkin vaivaavat sisäilmaongelmat. Psykiatriatalosta on onneksi viimein päästy seutukunnassa yksimielisyyteen vuosien kiistelyn jälkeen. Viime marraskuussa sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi jatkosuunnittelun ja varasi siihen myös rahaa.

Aiemmin psykiatriatalon rakentamisen luvituksesta olisi selvitty vähemmällä, mutta nyt ministeriöltä täytyy hakea hankkeelle poikkeuslupaa, koska hintalapuksi tulee yli viisi miljoonaa euroa. Hallitus kiristi sote-rakennusinvestointeja rajoituslailla (siirryt toiseen palveluun), joka on voimassa vuoden 2020 loppuun saakka.

– Olen oikein positiivisella mielellä. Ministeri Annika Saarikko ihastui täällä käydessään Keroputaan perhe- ja verkostokeskeiseen hoitomalliin ja sain siinä yhteydessä kertoa, että meillä on tällainen hanke ja toivomme siihen ministeriöltä positiivista kannanottoa, kertoo sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi.

Riitta Luosujärvi arvioi, että poikkeuslupaa psykiatriatalolle päästään hakemaan ensi vuoden puolella. Suunnitelmat on sitä varten tehtävä huolella ja siihen menee vielä aikaa.

Uuden psykiatriatalon on laskettu säästävän psykiatrian käyttökustannuksia merkittävästi. Ennen kaikkea Länsi-Pohjassa kuitenkin odotetaan, että hoitotyön arki helpottuu ja psykiatrinen hoito alueella turvataan sairaalan yhteyteen rakennettavan uudisrakennuksen myötä.

– Vaikka avohoitoa kehitetään ja työ on avohoitopainotteista, täytyy meillä kuitenkin olla myös oma osasto. Myös akuuttia psykiatrista osastonhoitoa tarvitaan. Näen, että psykiatriatalo on ainoa mahdollisuus, jotta voidaan turvata Länsi-Pohjassa erityistason palveluita, toteaa ylilääkäri Päivi Köngäs-Saviaro.