Eroajille on alettu perustaa ensiapupisteitä – 9 vuotta sitten eronnut Susanna Vettenranta neuvoo: Varsinkin lasten kanssa kannattaa edetä hitaasti

Kriisin keskellä eropalveluita voi olla vaikea löytää eikä aina välttämättä tiedä, mikä palveluista olisi omaan tilanteeseen paras vaihtoehto. Siksi nyt kokeillaan kaiken tiedon ja tuen saman katon alle kokoavia eron ensiapupisteitä.

Avio- ja avoero
Susanna Vettenranta kävelee kadulla ja vastaan tulee pyöräilevä pariskunta.
Jaani Lampinen / Yle

Helsinkiläinen Susanna Vettenranta istuu puiston penkillä tyytyväisen näköisenä. Avioerosta on kulunut yhdeksän vuotta ja mennyttä on jo helppo muistella.

Vettenranta asui tuolloin pienellä paikkakunnalla Pornaisissa. Ero oli ollut ilmassa jo parisen vuotta. Kun päätös lopulta tehtiin, ei apua ollut juuri tarjolla.

– Kavereiden kanssa sitä eroa sitten mietin enkä aluksi osannut edes ajatella, mitä kaikkea siihen liittyy. Sitä vaan jätettiin erohakemus ja alettiin hakea minulle asuntoa. Kyllä siihen olisi kaivannut jotain tukea.

Apua eroon helposti ja anonyymisti

Viimeisen parin vuoden ajan hallitus on panostanut lapsi- ja perhepalveluiden kehittämiseen. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (siirryt toiseen palveluun) tavoitteena on auttaa lapsia ja vanhempia tarjoamalla tukea helposti ja varhaisessa vaiheessa.

Yhtenä osa-alueena on lähdetty parantamaan eropalveluita ja niiden saatavuutta. Sitä varten on avattu kokeilumielessä eron ensiapupisteitä.

Eron ensiapupisteitä toimii tällä hetkellä muun muassa Espoossa, Vantaalla, Järvenpäässä, Porvoossa, Tampereella ja Hämeenlinnassa. Helsinki avasi ensimmäisen oman pisteensä (siirryt toiseen palveluun) elokuun lopussa.

Ajatus on, että pisteeseen voi tulla matalalla kynnyksellä ilman ajanvarausta ja täysin anonyymisti kuka tahansa, jolla on eroon liittyviä kysymyksiä. Pisteeseen voi siis tulla, vaikka itse ei olisi eroamassa.

Ero koskettaa usein myös isovanhempia tai uusia puolisoita, muistuttaa Helsingin pisteessä päivystävä lastenvalvoja Nora Blom.

– Eron kohdatessa ihminen usein haluaa henkilökohtaista apua ja jutella jonkun kanssa. Jos ero on juuri käsillä tai vanhemmat harkitsevat eroa, kysymykset liittyvät usein siihen, mitä pitäisi tehdä, mitä pitäisi huomioida ja miten lasten asiat järjestyvät, Blom sanoo.

Lastenvalvoja Nora Blom ja perheoikeudellisten asioiden päällikkö Katja Niemi Helsingin eron ensiapupisteessä.
Lastenvalvoja Nora Blom ja perheoikeudellisten asioiden päällikkö Katja Niemi Helsingin eron ensiapupisteessä.Jaani Lampinen / Yle

Lukuisia palveluita voi olla vaikea löytää

Vasta eroa suunnitteleville, juuri eroamassa oleville ja jo eronneille on paljon erilaisia palveluita tarjolla.

On pariterapiaa, lastenvalvojan sopimuspalveluita, perheasioiden sovittelua, tuomioistuimen palvelut, kirkon palvelut ja vielä järjestöjen palvelut. On perheneuvolaa ja psykososiaalisista tukea niin vanhemmille kuin lapsillekin, Helsingin perheoikeudellisten asioiden päällikkö Katja Niemelä luettelee.

Ongelma on ollut se, että erokriisin keskellä niitä voi olla vaikea löytää eikä aina välttämättä tiedä, mikä palveluista olisi omaan tilanteeseen paras vaihtoehto.

– Palveluja on ja tietoa on, mutta ne ovat hajanaisia. Vastaus tähän on eron ensiapupiste, jota kautta perheet ja vanhemmat ohjataan juuri heille parhaiten sopiville palvelupoluille, Niemelä sanoo.

Vanhempien eron ABC -esite eron ensiapupisteessä.
Jaani Lampinen / Yle

Ensiapupisteissä neuvontaa antavat lastenvalvojien ja muiden kaupungin ammattilaisten lisäksi myös eri järjestöjen edustajat. Vaikka pisteeseen voi tulla myös yksin ilman toista osapuolta, tarkoitus on kannustaa sovinnolliseen yhteisvanhemmuuteen eron jälkeen.

Mitään varsinaisia sopimuksia tai elatuslaskelmia pisteessä ei tehdä.

Niemelä uskoo, että palvelulle on kysyntää.

– Lastenvalvojan neuvontapalvelu on Helsingissä joka päivä kaksi tuntia ja puhelin soi tauotta. Emme pysty vastaamaan neuvonnan tarpeeseen tällä hetkellä.

Kannattaa edetä hitaasti ja kokeilla kaikkea

Ensiapupisteessä voi myös piipahtaa, vaikka ero olisi jo ohi, mutta vastaan on tullut uusia kysymyksiä, jotka askarruttavat mieltä.

Eronsa jo käsitellyt Susanna Vettenranta olisi itse aikoinaan mielellään hakenut apua eron ensiapupisteestä.

– Luulen, että siellä pääsee paljon helpommalla. Sieltä saa kaiken tiedon siitä, mitä kaikkea on tarjolla.

Susanna Vettenranta
Susanna VettenrantaJaani Lampinen / Yle

Vettenrantaa olisi oman eronsa aikoihin kiinnostanut saada tietoa erilaisista vertaistukiryhmistä ja hän olisi kaivannut tukea lapsilleen. Hän suosittelee kokeilemaan kaikkia palveluja, mitä vain on tarjolla.

Omasta kokemuksestaan hän vinkkaa etenemään eron kanssa hitaasti ja hallitusti.

– Varsinkin lasten kanssa kannattaa edetä hitaasti. Ei kannata muuttaa ihan hirveästi asioita heidän elämässä. Lapset eivät kiukuttele, kun tilanne on päällä, mutta he reagoivat kaikkeen sitten myöhemmin.