Hyppää sisältöön

Porin Vähärauman koulu surkeassa kunnossa – vanha koulurakennus joutumassa käyttökieltoon

Vähärauman koulurakennukset ovat tehtyjen selvitysten mukaan niin huonossa kunnossa, että vanhemman rakennuksen käyttöä ei voida jatkaa ja uudempi rakennus on korjattava pikimmiten.

Vähärauman vanha koulu on valkoinen rakennus, uusi koulu keltainen. Kuva: Lore Korpelainen / Yle

Porin kaupunki joutunee laittamaan Vähärauman vanhan koulurakennuksen käyttökieltoon. Myös uuden koulurakennuksen kunnostustöitä kiirehditään.

Vuonna 1929 valmistunut Vähärauman vanha koulu on tehtyjen selvitysten mukaan erittäin huonossa kunnossa. Rakennuksen rakenteissa on vuotoja, tunkkainen haju, mikrobihalkeamia ja viitteitä muista vaurioista.

Lokakuun jälkeen käyttökielto

Toimialajohtaja Ulla-Kirsikka Vainio esittää, että käyttökielto laitetaan voimaan 29.10. Siihen saakka koulua voidaan vielä käyttää, mutta opetustyötä yritetään siirtää muihin tiloihin ja ulos mahdollisuuksien mukaan.

Käyttökielto voidaan purkaa vasta, kun rakennus on korjattu. Ympäristöterveysjaosto käsittelee ehdotusta ensi viikolla.

Rakennusterveysasiantuntija Heidi Rosenblad kertoo, että ympäristövalvonnalla ja Porin teknisellä toimella on näkemysero siitä, onko vanha koulu käyttökunnossa vai ei. Ympäristövalvonta katsoo, että tähän mennessä tehdyt korjaustyöt eivät ole riittäviä ja koulun käyttö lokakuun jälkeen on riski.

Uusi rakennus korjattava

Myös Vähärauman koulun uudempi rakennus vuodelta 1983 on huonossa kunnossa. Rakennuksessa on kosteus- ja mikrobivaurioita ja ilmavuotoja.

Porin ympäristö- ja terveysvalvonta vaati toukokuun alussa, että koulu korjataan elokuun alkuun mennessä. Uusien tarkastusten mukaan sisäilmaongelmat ovat jatkuneet. Toimialajohtaja Vainio esittää, että tilojen kunnostuksen pitää olla valmis ensi vuoden alkuun mennessä. Korjaustöiden aikaan opetustyö tulee siirtää korjattavista luokista väistötiloihin.

Vuonna 1983 valmistuneen koulurakennuksen korjaustyöt ovat nekin joka tapauksessa vain ensiapua. Käytännössä ympäristövalvonta vaatii, että Vähäraumalle rakennetaan kokonaan uusi koulu tai että vanha peruskorjataan perusteellisesti. Näistä korjaus- ja rakennustöistä halutaan suunnitelmat jo vuodenvaihteeseen mennessä.

Poikkeuksellinen tilanne

Rakennusterveysasiantuntija Heidi Rosenblad sanoo, että koulurakennusten kanssa ei Porissa aiemmin ole jouduttu vastaavanlaajuisiin toimenpiteisiin.

Esimerkiksi Herttuan koulu otettiin pois käytöstä, kun siinä havaittiin vakavia sisäilmaongelmia, mutta tuolloin ei tarvittu vastaavaa käyttökieltoprosessia.

Vähärauman koulussa on yli 500 alaluokkien oppilasta. Henkilökuntaa on noin 30.