Pullantuoksuisesta äidistä tuli Snapchatin suosikki – Outimamin arkea seuraa yli 50 000 ihmistä

Outi Mykkänen nousi poikansa Niko Saarisen videoiden kautta somesuosikiksi.

Snapchat
Outimamin video Snapchatissa
Outimami kertoo Snapchatissa omasta elämästään.Petri Kivimäki / Yle

Lappeenrannassa asuvan Outi Mykkäsen arkisia askareita katselee yli 51 000 silmäparia. Hän on 54-vuotias Outimami, joka sosiaalisen median Snapchat-sovelluksessa on hurmannut seuraajikseen erityisesti nuoret.

– Kokkailen, siivoan, teen käsitöitä ja sitten minä yritän pitää kunnostani huolta. Ihmiset haluaa nähdä leivontaa ja ruoanlaittoa. Se on kauhean suosittua, kertoo Outimami.

Kaikki lähti siitä, kun Outin poika kuvasi äitiään omalle tililleen Snapchatissa. Pian Outille piti avata oma tili. Käyttäjänimikin on pojan keksimä. Osa seuraajista on tullut juuri pojan kautta, sillä kymmeniä tuhansia silmäpareja seurailee myös jälkikasvun, suomalaisille Big Brother tosi-tv:n kautta tutuksi tulleen Niko Saarisen videoita.

Snapchat-sovelluksessa Outi Mykkänen jakaa seuraajilleen lyhyitä videoita, kuvia tai tekstiä. Sovelluksella on CNBC-uutissivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun)maailmanlaajuisesti 191 miljoonaa käyttäjää.

Outi Mykkänen
Leipominen on ollut pienestä lähtien Outi Mykkäsen intohimo.Miia Roivainen/Yle

Sopimattomia kuvia ja positiivisia kokemuksia

Outimami eli Outi Mykkänen julkaisee kuvia tai videoita lähes päivittäin. Sen jälkeen alkaakin puhelimen tuijottaminen, sillä seuraajat kommentoivat heti.

– Joskus oikein harmittaa viikonloppuna, kun haluaa rentoutua ja olla ilman puhelinta. Enhän mä voi olla vastaamatta niihin viesteihin, kertoo Mykkänen.

Ihmiset kyselevät Outilta reseptejä leipomuksiin ja kommentoivat Outin arkisia puuhia. Suurin osa viesteistä on positiivisia, mutta toisenlaisiakin viestejä kilahtaa puhelimeen.

– Miehet laittelee alastonkuvia. Valitettavasti. Estän ne käyttäjät kyllä heti. Kaikki luulevat, että olen sinkku ja miestä vailla. Vaikka olisinkin sinkku, niin en minä sen alapään kautta sitä miestä kyllä halua, nauraa Outi Mykkänen.

Mä olen mä. Jos ei jotain kiinnosta, niin ei tarvitse sitten seurata.

Outi Mykkänen

Kerran eräs pikkutyttö lähetti Outi Mykkäselle kehotuksen poistua somesta, koska se on hänen mukaansa nuorten juttu. Outi Mykkänen näkee asian toisin.

– Ei se ikää katso. Viestejä tulee myös vanhemmilta ihmisiltä.

Ilkeydet tutuksi pojan kautta

Outi Mykkäsen mielestä some ja siellä tapahtuva vuorovaikutus on pitkälti positiivista. Mutta sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa kiusaamista hän päässyt seuraamaan liiankin läheltä.

– Kun poikani meni Big Brother -taloon, niin eihän lehdistä tullut mitään muuta kuin paskaa. Minä itkin illat ja ajattelin, että on kauheaa, kun muut näkevät Nikon erilaisena kuin hän oikeasti on.

Silloin Outi päätti, ettei hänen tarvitse lukea ilkeitä tekstejä, jotka ovat hänen mielestään selvästi kiusaamista. Eniten Outia harmittaa somen kasvottomuus.

– Se, että tuolla voi vaan anonyyminä sanoa mitä tahansa. Minun mielestäni jos ihmisellä on asiaa, niin pitäisi se pystyä omalla nimellä ja naamalla sanomaan.

– Mä olen mä, jos ei jotain kiinnosta, niin ei tarvitse sitten seurata.

Outimami eli Outi Mykkänen
Outi Mykkänen on huolestuneena seurannut poikansa sosiaalisessa mediassa saamaa likaista palautetta.Miia Roivainen / Yle

Kiukkuisena ei saa tehdä pullaa

Outi Mykkäselle leipominen on kymmenvuotiaasta ollut tärkein harrastus. Hän on huomannut, että kiukkuisena ei saa tehdä pullaa. Toisaalta huono päivä muuttuu hyväksi, kun työntää kätensä taikinaan.

– Kaikki leipomukset ovat onnistuneet, paitsi yksi, jonka mausta en pitänyt, Outi naurahtaa.

Pakastimesta löytyy aina herkkuja. Yleensä se on täynnä. Kysyttäessä josko leipomisesta voisi tehdä itselleen ammatin.

Outi esiintyy välillä myös poikansa YouTube-kanavan videoilla (siirryt toiseen palveluun), muttei itse jaksaisi ryhtyä tubettamaan.

Kommenteissa kehutaan Outimamia hauskaksi. Somessa hän haluaakin nauraa ja ennen kaikkea naurattaa.

– Jos katsojat loppuvat, niin sittenhän ei tarvitse enää jatkaa. Ja sitten kun minusta tulee kauhean ruma ja vanha, niin lopetan, nainen vitsailee.

Kuuntele tästä Outimamin eli Outi Mykkäsen haastattelu. Toimittajana on Miia Roivainen.