Natsismia kannattavia bändejä soittaa salatulla festivaalilla Savon maaseudulla – Poliisi: "Niin kauan kun ei loukata kenenkään perusoikeuksia, he saavat touhuta"

Järjestäjän mukaan noin 200 ihmistä saapuu perjantaina ja lauantaina kuuntelemaan festivaalia, jonka pääesiintyjät ovat kansallissosialistista metallia soittavia yhtyeitä muualta Euroopasta.

kansallissosialismi
Kuvakaappaus
Viime vuoden Apocalyptic Rites -tapahtumaa mainostettiin tällaisella julisteella amerikkalaisen levy-yhtiön verkkosivuilla.Kuvakaappaus Nuclear War Now -sivustolta.

Poliisi on antanut luvan Kuopion Nilsiässä perjantaina ja lauantaina järjestettävälle Apocalyptic Rites -musiikkitapahtumalle.

Tapahtuma on herättänyt etukäteen kiinnostusta mediassa, koska jotkut esiintyjät kannattavat avoimesti natsiaatetta. Esimerkiksi Iltalehti kuvasi tapahtumaa otsikossaan (siirryt toiseen palveluun) "Euroopan suurimmaksi natsien musiikkifestivaaliksi".

Tapahtuman järjestävä yksityishenkilö on arvioinut poliisille, että paikalla on perjantaina ja lauantaina arviolta 200 ihmistä kumpanakin päivänä. Pääesiintyjät ovat kansallissosialistiset black metal (NSBM) -yhtyeet Saksasta ja Italiasta. Yhteensä esiintyjiä on 12.

Tapahtuman luonne on sinänsä ok.

Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen

Itä-Suomen poliisi vaati järjestäjältä vielä viime päivinä ennen festivaalia ilmoituksen yleisötapahtumasta. Lisäksi järjestäjä velvoitettiin huolehtimaan muun muassa järjestyksenvalvonnasta, liikenteenohjauksesta ja tilapäisten rakenteiden turvallisuudesta.

Festivaali on järjestetty Kuopion maaseudulla jo kolmena vuonna aiemmin. Poliisin mukaan se on kuitenkin kasvanut selvästi, minkä vuoksi järjestäjältä vaadittiin nyt ensimmäistä kertaa erillinen ilmoitus. Lisäksi poliisi aikoo käydä paikalla tarkastuskäynnillä.

Musiikin aatteellisella sanomalla ei sinänsä ole merkitystä poliisin toimintaan, sanoo ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista.

– Tapahtuman luonne on sinänsä ok. Siellä on samanmielisiä ihmisiä hyvinkin syrjässä. Niin kauan, kun ei loukata kenenkään perusoikeuksia tai kunniaa, he saavat touhuta, hän sanoo.

– Totta kai jos sinne tulee joku kuokkavieras, joka edustaa vastakkaista aatemaailmaa, se on omiaan sytyttämään erilaista... Sellaisiin tilanteisiin järjestäjän on syytä varautua järjestyksenvalvonnalla.

Tarkkaa sijaintia ei kerrota etukäteen

Ei ole sinänsä mitenkään harvinaista, että poliisi vaatii jostakin yleisötapahtumasta ilmoituksen. Kaikista tapahtumista sellaista ei vaadita: kriteereitä ovat muun muassa yleisömäärä, alkoholitarjoilu ja se, onko tapahtumaan vapaa pääsy vai onko se kutsuvierastilaisuus.

Festivaalin järjestäjän edustaja on tiedottanut Apocalyptic Rites IV -tapahtumasta muun muassa black metal -aiheisella keskustelupalstalla. Tarkkaa sijaintia ei ole kerrottu etukäteen, vaan se paljastetaan lipun ostaneille henkilökohtaisesti. Poliisille tapahtuman sijainti on luonnollisesti ilmoitettu ennalta.

Yle pyysi tapahtuman järjestäjältä kommenttia sähköpostitse. Vastausta ei ole tullut tämän jutun julkaisuun mennessä.