1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maahanmuuttajat

Talousahdinkoa pakenevat venezuelalaiset lisäävät levottomuutta Brasilian rajoilla – "Tilanne on muuttumassa kaoottiseksi"

Brasilian ja Venezuelan rajan ylittää päivittäin jopa tuhat venezuelalaista, joista suuri osa hakee turvapaikkaa Brasiliasta.

Venezuelasta Brasiliaan siirtyivät ennen lähinnä rikkaat, mutta nyt myös köyhemmät ovat jättämässä Venezuelan. Kuva: Erkka Mikkonen

PACARAIMA / BOA VISTA Brasilian rajanylityspaikalla odottaa autoletka, jota päiväntasaajan aurinko paahtaa armottomasti.

– Herra, voisitteko auttaa? huutaa puun varjossa istuva venezuelalaismies. Hän esittelee itsensä Abraham Precillaksi.

Precilla pyytää apua rajalla täytettyjen turvapaikkahakemusten lähettämisessä. Ne pitäisi saada viestipalvelu WhatsAppin avulla Brasilian Sao Paolossa asuvalle sukulaiselle.

Kuin vahvistaakseen pyyntöään hän esittelee omaa, vuosikausia vanhaa simpukkamallista matkapuhelintaan, joka on ajalta ennen pikaviestisovelluksia.

Ryhmä sukulaisia seuraa toiveikkaana tilannetta sivummalta.

Joukko on saapunut viisi päivää aiemmin pieneen brasialaiseen Pacaraiman rajakaupunkiin Venezuelan koillisosasta Monagasin osavaltiosta.

Hyperinflaatio sekä jatkuva pula ruoasta ja lääkkeistä ovat ajaneet heidät pakenemaan kotimaastaan.

– Olimme aiemmin hyvin rikkaita, mutta silloin emme tienneet sitä. Nyt meillä ei ole varaa edes kunnollisiin kenkiin, Alida García huokaa.

Abraham Precilla ja Alida García sukulaisineen pyrkivät Venezuelan rajalta Sao Paoloon aloittamaan uutta elämäänsä. Kuva: Erkka Mikkonen

Uuden elämän on tarkoitus alkaa kaukana eteläisessä Brasiliassa sijaitsevassa miljoonakaupungissa Sao Paolossa. Sitä ennen turvapaikkahakemusten kopiot on kuitenkin lähetettävä siellä asuvalle sukulaiselle, jotta tämä voisi ostaa tulijoille lentoliput.

Ja sitten on keksittävä, miten päästä ilman rahaa lentokentälle reilun kahdensadan kilometrin päässä sijaitsevaan Boa Vistan kaupunkiin.

Kävellen matka voisi trooppisessa ilmastossa taittua viidessä päivässä.

Lähtijöitä jo useita prosentteja väestöstä

YK arvioi, että vuodesta 2014 alkaen noin 2,3 miljoonaa venezuelalaista on lähtenyt kotimaastaan.

Lähtijöiden määrä on jo noin 7 prosenttia aiemmin vauraana öljyvaltiona tunnetun Venezuelan asukasluvusta.

Aiemmin lähtijöissä oli etupäässä rikkaita, mutta viime aikoina myös köyhemmät ovat jättäneet Venezuelan. Lähtijät pyrkivät nyt etenkin naapurimaihin Kolumbiaan ja Brasiliaan, jonne he pääsevät maateitse.

Roraiman osavaltiossa sijaitseva paahteinen Pacaraima on ainoa rajanylityspaikka Venezuelan ja Brasilian välillä.

Rajan yli saapuu päivittäin viidestä sadasta yli tuhanteen venezuelalaista etsimään itselleen parempia elinoloja. Valtaosa heistä rekisteröityy turvapaikanhakijoiksi.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Rajalle vaaditaan tiukempaa valvontaa

Lyhyessä ajassa saapunut valtava venezuelalaisten joukko on venyttänyt pienen Roraiman osavaltion voimavarat äärirajoille.

Tulijoiden tarkkaa määrää ei tiedetä, mutta kaikkein maltilisempienkin arvioiden mukaan venezuelalaisten määrä ylittää 10 prosentin osuuden puolen miljoonan asukkaan osavaltiossa.

Peruspalveluiden kuten terveydenhuollon ja koulujen kuormituksen lisäksi paikalliset asukkaat valittavat turvattomuuden lisääntyneen maahantulijoiden myötä.

Samalla vaatimukset rajan tiukemmasta valvonnasta tai jopa rajan sulkemisesta ovat lisääntyneet.

– Tilanne Pacaraimassa on avoimen rajan takia muuttumassa kaoottiseksi. Emme halua sulkea rajaa maahantulijoilta, mutta vaadimme tiukempaa valvontaa. Näin voisimme varmistaa, ettei tulijoilla ole rikostaustaa, sanoo Pacaraiman kaupunginjohtaja Luciano Torquato.

Kaupunginjohtaja on vaatinut yhdessä osavaltion kuvernöörin kanssa Brasilian keskushallinnolta järeämpiä toimia rajaseudun turvallisuuden takaamiseksi.

Alkuviikolla presidentti Michel Temer määräsi lisää sotilaita rajalle tilanteen rauhoittamiseksi ja kertoi radiohaastattelussa voivansa harkita maahantulijoiden määrän rajoittamista

.

Pacaraiman rajakaupungissa järjestettiin viime lauantaina pienimuotoinen mielenosoitus, jossa vaadittiin rajan sulkemista venezuelalaisilta maahantulijoilta. Kuva: Erkka Mikkonen

Muukalaisviha nostaa päätään

Tunnelma on ollut erityisen jännittynyt Pacaraimassa toissaviikonlopusta lähtien.

Tilanne kärjistyi, kun neljä venezuelalaista pahoinpiteli paikallisen kauppiaan, ja kaupungissa alkoi levitä perätön huhu tämän kuolemasta.

Silloin joukko kaupungin asukkaita hyökkäsi venezuelaisia vastaan polttaen heidän telttojaan ja matkatavaroitaan.

Maahantulijoiden vastaanottamista varten on perustettu sotilasoperaatio, jota johtaa eversti Hilel Zanatta. Hän vakuuttaa, että tilanne rajalla on taas normalisoitunut.

Hän ei kuitenkaan kiistä yöllä tapahtuvien yksittäisten muukalaisvastaisten iskujen mahdollisuutta.

– Ero on siinä, etteivät venezuelalaiset enää nuku aiempaan tapaan kadulla. Olemme myös huomanneet, että moni on palannut rajan toiselle puolelle ollakseen turvassa, kenraali Zanatta kertoo.

"Kaikkien ei pitäisi joutua maksamaan toisten huonosta käytöksestä"

Pacaraiman linja-autoasemalla bussiaan odottava Alexander Gómez on saapunut Venezuelasta Pacaraimaan muuttaakseen syvällä Amazonin sademetsässä sijaitsevaan Manauksen kaupunkiin.

Maantiepyöräilyä ammatikseen harjoittava Gómez on tehnyt sopimuksen kaupungissa toimivan seuran kanssa.

Hän ei voi ymmärtää joidenkin brasilialaisten koventuneita asenteita naapurikansaa kohtaan.

- Jokainen Latinalaisen Amerikan maa on kokenut omat kriisinsä ja venezuelalaiset ovat aiemmin auttaneet veljiään. Kaikki maamieheni eivät käyttäydy hyvin, mutta kaikkien ei pitäisi joutua maksamaan toisten huonosta käytöksestä, Gómez sanoo.

Geiskerson Sanchez myy Boa Vistan linja-autoaseman läheisyydessä WhatsApp-puheluita Venezuelaan. Kuva: Erkka Mikkonen

Toiveena matkalippu toiseen kaupunkiin

Suurin osa Brasiliaan saapuneista venezuelalaisista jatkaa rajalta matkaansa osavaltion pääkaupunkiin Boa Vistaan. Väkiluvultaan noin 300 000 ihmisen kaupungissa on kymmeniä tuhansia venezuelalaisia.

Tulijat yrittävät etsiä elantoa kaikilla mahdollisilla tavoilla kuten kaupustelemalla ja pesemällä liikennevaloihin pysähtyneiden autojen tuulilaseja.

Nuoria venezuelalaisnaisia parveilee myymässä itseään kaupungin vanhan torin kulmilla. Jotkut näpistelevät tai ajautuvat tekemään muita rikoksia.

Monella on tavoitteena kerätä rahaa lentolippuun päästäkseen pois Roraimasta, joka on naapuriosavaltio Amazonasin kanssa eristyksissä maantieyhteksistä muuhun Brasiliaan.

Myös venezuelalainen Geiskerson Sanchez pyrkii saamaan rahaa kokoon matkalippuihin itselleen ja puolisolleen.

Hän myy Boa Vistan linja-autoaseman vieressä WhatsApp-puheluita Venezuelaan, jotta pariskunta pääsisi muuttamaan Manauksen kaupunkiin.

– Uskon, että voimme löytää sieltä parempaa työtä ja siten lähettää myös rahaa Venezuelaan jääneille sukulaisille, Sanchez sanoo toiveikkaasti.

Illan hämärtyessä linja-autoaseman edustalle alkaa kerääntyä satoja ja taas satoja kodittomia venezuelalaisia. He viettävät siellä yönsä teltoissa tai taivasalla.

Aamunkoitteessa he lähtevät vaeltamaan ympäri kaupunkia ja yrittävät löytää tavan selvitä taas seuraavasta päivästä.

Lue myös:

Analyysi: Venezuelan kriisi syvenee päivä päivältä, eikä jatkokaudelle suuntaavan presidentti Maduron hallitsemasta maasta kannata odottaa hyviä uutisia