Lehdet: USA lopettaa avun palestiinalaisia auttavalle YK-järjestölle – Saksa lupaa tulla hätiin

Saksan ulkoministerin mukaan avun lisäys ei kuitenkaan kata Yhdysvaltain jättämää aukkoa.

UNRWA
Lapsia koulun pihalla.
UNRWA rahoittaa muun muassa kouluja. Kuvassa UNRWA:n rahoittama koulu al-Jalazoun pakolaialeirillä Ramallahissa Länsirannalla.Alaa Badarneh / EPA-EFE

Saksa lupaa lisätä merkittävästi apuaan palestiinalaispakolaisia auttavalle YK-järjestölle UNRWA:lle.

Ulkoministeri Heiko Maasin mukaan järjestön rahoituskriisi lietsoo epävarmuutta ja järjestön menettäminen voisi laukaista hallitsemattoman ketjureaktion.

UNRWA ajautui rahoituskriisiin, kun Yhdysvallat aiemmin tänä vuonna leikkasi alkuvuoden rahoituksensa sille alle puoleen. Perjantaina muun muassa The New York Times (siirryt toiseen palveluun) ja The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) -lehdet uutisoivat, ettei Yhdysvallat loppuvuonna antaisi UNRWA:lle lainkaan rahaa.

Yhdysvallat on ollut UNRWA:n suurin rahoittaja. Tänä vuonna UNRWA on kuitenkin saanut Yhdysvalloilta vain 60 miljoonaa budjetoiduista 350 miljoonasta dollarista.

Kehitysavun parissa työskentellyt entinen virkamies R. David Harden kertoo The New York Timesille, että presidentti Donald Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner sekä ulkoministeri Mike Pompeo ovat päättäneet, ettei loppuja 290 miljoonaa dollaria anneta.

Maas vetoaa muihin maihin

Maasin mukaan Saksa on antanut UNRWA:lle tänä vuonna 81 miljoonaa euroa ja aikoo lisätä apuaan. Hän ei kertonut, kuinka paljon.

Maasin mukaan Saksan avunlisäys ei kuitrnkaan kata Yhdysvaltain jättämää aukkoa. Hän kehottaa EU:ta ja muita maita toimimaan, jotta UNRWA:n rahoitus saataisiin kestävälle pohjalle.

Jordania sanoi torstaina, että se aikoo johtaa kampanjaa rahoituksen keräämiseksi UNRWA:lle.

UNRWA perustettiin vuonna 1949 Israelin ja arabien ensimmäisen sodan jälkeen, kun noin 700 000 palestiinalaista pakeni tai häädettiin perustetusta Israelin valtiosta.

Nykyisin UNRWA huolehtii yli viiden miljoonan ihmisen avustamisesta Gazan ja Länsirannan palestiinalaisalueilla sekä Jordaniassa, Libanonissa ja Syyriassa.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset