Nyt se varmistui: Komissio ehdottaa, että kesäaikajärjestelystä luovuttava

EU:n kyselyyn vastanneista 84 prosenttia kannatti kesäaikajärjestelystä luopumista. Suomalaiset olivat unionin kriittisimpiä viisareiden siirtelyyn.

kesäaika
Herätyskello sängyn vieressä.
AOP

BrysselEuroopan komissio ehdottaa, että jäsenmaat luopuvat kesäaikajärjestelystä. Esityksestä kerrottiin sen jälkeen kun 84 prosenttia vastaajista oli ilmoittanut kannattavansa järjestelystä luopumista komission järjestämässä kuulemisessa.

– Perusteet kellojen siirrolle ovat vanhentuneet ja siksi siitä kannattaa luopua, sanoi komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

Kesäajasta luopuminen edellyttää EU-tason päätöstä, sillä asia kuuluu unionin toimivaltaan. Kukin jäsenmaa voi kuitenkin itse päättää, mille aikavyöhykkeelle se haluaa asettua.

Suomi on ajanut kesäaikajärjestelystä luopumista ponnekkaasti.

– Ryhdikästä, että komissio kertoi nyt myös kuulemisen johtopäätöksen, että siirtelystä luovutaan, sanoi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.).

Berner sanoi toivovansa, että komission ilmoitus myös todella johtaa kesäaikajärjestelyn loppumiseen. Perjantaina komissio ei vielä osannut antaa aikataulua sille, miten nopeasti varsinainen esitys annetaan.

Enemmistö vastaajista saksalaisia

Komissio julkaisi samalla kansalaiskuulemisen tulokset, jotka olivat vuotaneet julkisuuteen jo aiemmin tällä viikolla. Kyselyyn vastasi 4,6 miljoonaa EU-kansalaista, joista valtaosa oli saksalaisia.

Suomalaisista vastaajista 95 prosenttia kannatti kesäaikajärjestelystä luopumista. Tulos oli unionin korkein yhdessä puolalaisten kanssa. Suomessa kyselyyn vastasi noin 50 000 kansalaista.

Osallistumisprosentti oli korkein Saksassa, jonka asukkaista 3,8 prosenttia eli kolmisen miljoonaa vastasi kyselyyn. Eteläisessä Euroopassa kysely herätti vähemmän mielenkiintoa.

Esimerkiksi italialaisista ja romanialaisista vain 0,04 prosenttia vastasi kyselyyn. Nykyjärjestelyn säilyttäminen sai eniten kannatusta Kreikassa, Kyproksella ja Maltalla.

Aikataulu vielä auki

Sen jälkeen kun komissio antaa esityksensä, se menee vielä jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin käsittelyyn. Bernerin mukaan puheenjohtajamaa Itävalta on ilmoittanut kannattavansa viisarien siirrosta luopumista.

Yksikään maa ei ministerin mukaan ole neuvoston kokouksessa asettunut vastustamaan muutosta, tosin monet ovat ilmeisesti odotelleet kuulemisen valmistumista ennen kuin muodostavat kantansa asiaan.

Bernerin mukaan Suomen hallituksella ei ole vielä kantaa siihen, mille aikavyöhykkeelle Suomi asettuisi jos kesäaikajärjestely lopetetaan. Valtaosa kansalaispalautteesta esittää hänen mukaansa pysyvää kesäaikaa, mutta tutkimustieto taas puoltaisi pysyvää normaaliaikaa.

Päätöksessä pitää ottaa huomioon myös se, mihin aikaan muut EU-maat päätyvät. Suomi aikoo järjestää oman kansalaiskuulemisensa asiasta kunhan komissio antaa esityksensä.

Berner tapaa asiasta vastaavan liikennekomissaari Violeta Bulcin Brysselissä maanantaina.

Lue myös:

EU-komissiolta esitys kellojen siirtelystä luopumista – "Kansa haluaa tätä, me teemme sen"

Saksalaismediat: Yli 80 prosenttia EU:n kansalaiskyselyyn vastanneista haluaa luopua kesäajasta