Suomen ykköstamma käy Vermossa oriiden ja ruunien kimppuun – Siirtyy sitten Ruotsin huippuravureiden kiusaksi

Suomen suurimmat rahapalkinnot tänä vuonna harjannut Ranch Kelly kamppailee lauantaina Suomen mestaruus -palkinnosta, mutta suuntaa sen jälkeen Ruotsin kovatasoisille kaviourille.

raviurheilu
Ranch Kelly ja Anne Luttinen kotitarhassaan Mäntyharjulla.
Petri Vironen / Yle

Ranch Kelly on ihastuttanut Suomen ravikansaa pitkin kesää. Vanhoilla päivillään, 10-vuotiaana huippukuntoon intounut tamma on kulkenut lähes voitosta voittoon vakuuttavalla tyylillä.

Edellisstartissaan Forssan tammavaltikassa Anne Luttisen suojatti jätti kilpakumppanit kymmenien metrien päähän. Tämän vuoden 18 startista puolet on päättynyt voittoon ja kolmesti kakkossijaan. Toukokuun 5. päivän jälkeen tilastoissa on yhdeksän voittoa ja kaksi kakkossijaa.

– Uskomatontahan tämä on. Suorastaan unelma, Anne Luttinen hehkuttaa.
Ranch Kelly on kuulunut koko uransa ikäluokkansa tammaparhaimmistoon, mutta hurjin kunto on löytynyt 10-vuotiskaudella. Siinä iässä moni lämminverihevonen on lopettanut vaivoihinsa tai siirtynyt siitokseen.
Ranch Kelly tähtää Vermon SM-startin jälkeen Ruotsin kaviourille. Naapurimaa on raviurheilun suurvalta, jossa kilpailu on äärimmäisen kovaa.
– Uskon, että Kelly pystyy siellä pärjäämään, mutta siellä on lähdössä 12 kivikovaa hevosta, Anne Luttinen pohti.

Ruotsin käynti muistetaan

Ruotsissa juostaan vielä syksyllä kovia tammalähtöjä. Ympäristötarkastajan siviilityöstään sapattia pitävä Luttinen kääntää vankkurinsa Ruotsin suuntaan syyskuun loppupuolella.

– Edellyttää, että hevonen on kunnossa, mutta ehkä kuukauden voisimme olla Ruotsissa. Edestakaisin tätä matkaa ei kannata reissata.
Luttinen kävi hevosen kanssa jo kesällä Ruotsin pääradalla, Tukholman Solvassa tammojen EM-lähdössä. Alkumatkasta häiritty Ranch Kelly teki hurjan loppukirin ja nousi kymmenien metrien takamatkalta kakkossijalle.

– Kyllä Kelly on noteerattu Ruotsissa sen kilpailun jälkeen mediassa. Se oli kova suoritus juosta kolmatta ja neljättä rataa. Viimeinen tuhat taisi mennä 09,4. Siinäkin mielessä kiva lähteä., Anne Luttinen muistelee.

Hieroja Miia Haukijärvi kuuluu Ranch Kellyn taustajoukkoihin.
Petri Vironen / Yle

"Ensimmäinen maksava asiakas hierojan uralla"

Ranch Kelly tulee mäntyharjulaisesta pikkutallista. Anne Luttinen on yksi hevosen taustalla olevan Kelly´s Teamin omistajia ja sen valmentaja. Hevosen taustajoukoille tamma on tuonut lyhyessä ajassa tukuttain herkkuhetkiä.

– On aivan mahtavaa seurata Kellyn ja Annen menestystä ja olla osaltaan siinä myös mukana. Kelly on ensimmäinen maksava asiakas minulla kautta aikojen, hevoshieroja Miia Hautajärvi sanoo.
Hautajärvi hieroo tamman lihakset kovien kilpailujen ja raskaiden reissupäivien jälkeen.

– Kyllä hevosesta ja sen kropasta ja rakenteesta näkee, että se on luotu juoksemaan. Sanoisin, että on formulaosastoa.
Anne Luttisen kalenterissa on sapatin ansiosta tilaa ja loppuvuodelle on vielä yksi haave, jonka toteuttaminen on pikkuhiljaa alkamassa.

– Tavoitteena on kiertää Finlandia-hiihto kaverin kanssa, entinen kansallisen tason hiihtäjä puntaroi.