Myrskyluodon Maija jatkaa Vaasan kaupunginteatterin musikaalien sarjaa: "Siinä on jotain, mikä koskettaa jokaista"

Musikaaleihin on Vaasassa jo totuttu – ja se on ollut tavoitekin. Myrskyluodon Maija saa ensi-iltansa 8. syyskuuta.

Kuva: Merja Siirilä / Yle

Vaasan kaupunginteatterin tämän syksyn ensi-ilta on Anni Blomqvistin romaaneihin pohjautuva musikaali Myrskyluodon Maija. Musikaali on ensi-illassa 8. syyskuuta.

Viime vuosina Vaasassa on nähty useita musikaaleja. Teatteri on tehnyt Rauli ”Badding” Somerjoen ja Topi Sorsakosken elämistä kertovat musikaalit sekä muun muassa Peter Panin ja Billy Elliotin.

Jussi Helmisen kirjoittama ja Matti Puurtisen säveltämä musikaali jatkaa musikaalien sarjaa. Teatterinjohtaja Erik Kiviniemen mukaan teatterissa onkin tavoiteltu musikaalien jatkuvuutta niin, että siitä tulisi Vaasan kaupunginteatterille jopa tavaramerkki.

– Musikaalin pitää onnistua ja tason olla hyvä. Tyytyväinen katsoja mainostaa esitystä muille, Kiviniemi sanoo.

Luonto läsnä

Vaasan kaupunginteatterissa Myrskyluodon Maijan on sovittanut ja ohjaa Jakob Höglund. Hän on toteuttanut teoksen aiemmin jo Åbo Svenska Teaterniin ja kertoo rakastuneensa tarinaan silloin.

– Siinä on jotain, mikä koskettaa jokaista. Se, millainen Maija on ja miten hän elää. Tapahtuu hirveitä juttuja ja ihania hetkiä, mutta Maija jatkaa elämää. Luulen, että se antaa yleisölle rauhaa ja voimaa, Höglund sanoo.

Vesi on Vaasan Myrskyluodossa merkittävä elementti, mutta Höglund kertoo pyrkivänsä tuomaan näyttämölle luonnon muutenkin. Ohjaajan tapa kuvata luontoa saa kiitosta myös pääosien esittäjiltä

– Luonto tuodaan lavalle ja tässä se on hienosti läsnä, sanoo Maijan roolin tekevä Heidi Kirves.

Kuva: Merja Siirilä / Yle

Maija ja Janne

Heidi Kirves ja Jannen roolin tekevä Oiva Nuojua ovat molemmat nähneet yhden version Myrskyluodon Maijasta aiemmin. Vaikka tarina sijoittuu 1800-luvulle, löytyy hahmoista tarttumapintaa.

– Janne on lämmin, rakastava ja herkkä kalastajamies. Haluaisin ehkä murtaa vähän tuon ajan perinteistä mieskäsitystä; silloinkin miehet ovat rakastaneet lapsiaan ja vaimoaan, Oiva Nuojua sanoo.

– Teen paljon itseni kautta. Joskus mietin, onko tämä nyt Maija vai minä – mutta ei ne aina niin kaukana toisistaan olekaan, Kirves sanoo.

Kuva: Merja Siirilä / Yle
Kuva: Merja Siirilä / Yle