Raju säästökuuri uhkaa nuorisoa, kulttuuria ja liikuntaa Helsingissä: pienet kirjastot aikaisemmin kiinni, luonnonjääkentille ei jäädytystä, Kaapelitehtaan musiikkitiloista saatetaan luopua

Kaupunginvaltuusto päättää ensi vuoden budjetista marraskuun lopussa.

Helsingin kaupunki (hallinto)
Kaapelitehdas Helsingissä.
Helsingin kaupunki saattaa luopua Kaapelitehtaan musiikkitiloista säästökuurin myötä.Kalevi Rytkölä / Yle

Helsingin kaupunki suunnittelee yli seitsemän miljoonan leikkauksia ensi vuoden kulttuurin ja vapaa-ajan palveluihin.

Säästöjä kerättäisiin ehdotuksen mukaan muun muassa supistamalla Kaupunginmuseon näyttelytoimintaa ja pienten kirjastojen aukioloaikoja, luopumalla Roihuvuoren ja Pakilan nuorisotaloista sekä vähentämällä uimarantojen uimavalvontaa. Lisäksi venepaikkojen hintoja nostettaisiin, luonnonjääkenttiä jätettäisiin jäädyttämättä, Kaapelitehtaan musiikkitiloista luovuttaisiin ja nuorison syrjäytymisen ehkäisyn uudet avaukset ja toimenpiteet jätettäisiin pois eikä ikäihmisten kulttuuripalvelujen uusia avauksia jatkettaisi.

Suurin yksittäinen säästökohde sosiaaliseen mediaan vuodetulla säästölistalla (siirryt toiseen palveluun) on kuitenkin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan työntekijöiden tulospalkkiot, joista säästetään yhteensä 4,4 miljoonaa euroa.

Listan laatijan, kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtajan Tommi Laition, mukaan listan säästökohteet ovat kaupungin strategian mukaisia.

– Halusimme näyttää mitä se [talousraami] konkreettisesti tarkoittaa toimintamme kannalta. Ne ovat tietysti kaikki ikäviä toimenpiteitä. Olemme katsoneet kaupungin strategiaa ja sen kautta miettineet vaihtoehtoja, jos jostain on säästettävä, hän sanoo.

Laitio painottaa, että lista ei ole lopullinen, vaan esimerkki.

Lisärahaa tarvitaan yli 10 miljonaa

Keväällä asetetusta budjettiraamista sovittiin syksyllä jaettavaksi vielä 13 miljoonaa, mutta vielä ei ole tietoa kuinka paljon summasta jää kulttuurin ja vapaa-ajan palveluihin. Apulaispormestari Nasima Razmyarin (sd) mukaan summa ei riitä.

– Lisää rahoitusta tarvitaan, ja kaupungilla on tähän varaa. Helsingissä harjoitetaan tarpeettoman tiukkaa talouskuria ja se näivettää palveluja, hän sanoo.

– Kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut muodostavat marginaalisen osan kaupungin budjetista, mutta tuottavat kaupunkilaisille merkittävästi hyvinvointia ja onnellisuutta. Peruspalveluita ja uusia kulttuurihankkeita ei pitäisi asettaa vastakkain. Molempia tarvitaan ja molempiin löytyy resurssit, jos tahtoa on, Razmyar jatkaa.

Kaupungin kulttuurijohtajan Tuula Haaviston mukaan toimiala tarvitsee yli 10 miljoonaa euroa, jotta palvelut voidaan toteuttaa.

– Tämä on haastava ja iso yhtälö kun kaupunki kasvaa ja ihmisten koulutustaso nousee ja kieliä, joilla pitäisi operoida, on enemmän. Se, että palvelut saadaan ulottumaan ja riittämään kaikille on kaupungin taloudelle iso kysymys, Haavisto sanoo.

Apulaispormestari Razmyar muistuttaa kuitenkin, että myös satsauksia on tehty. Nuorten harrastuksiin myönnettiin vuoden alussa 900 000 euroa (siirryt toiseen palveluun).

Kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksyi talousarvioehdotuksen tällä viikolla ja se käsitellään seuraavaksi kaupunginhallituksessa. Kaupunginvaltuusto päättää ensi vuoden budjetista marraskuussa.

Aiheesta kertoivat ensin MTV (siirryt toiseen palveluun) ja Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).