1. yle.fi
  2. Uutiset

Kodin valojen energiansäästövauhti himmenee – led-aikana isojen säästöjen ajat ovat ohi

Valaistus on enää pieni osa kotien sähkönkulutuksesta.

valaistus
Olohuone
Andriy Popov / AOP

Led-valot ovat jo jonkin aikaa olleet eniten myyty valonlähde Suomessa. Kaupoista saa vielä vanhoista varastoista markkinoilta lähes jo poistuneita hehkulamppuja ja vähitellen poistuvia halogeenilamppuja, mutta valaistuksen ja samalla energiansäästön suunta on selvä. Ledit säästävät sähköä ja kuluttajien pitäisi säästää myös lamppukaupoilla, kun lamput kestävät pidempään.

EU:n uusin päätös kieltää suurin osa halogeenilamppuista säästää unionin sähkökuluissa suurin piirtein saman verran kuin suomalaiset käyttävät vuodessa sähköä asumiseen.

Unionin vajaan kymmenen terawattitunnin säästön vaikutusta Suomessa on vaikea arvioida, sillä kotien ja muiden tilojen valaistuksesta ei ole koottu tarkkoja tietoja. Sähköteknisen kaupan liiton keräämien karkeiden tietojen mukaan Suomessa myytiin vielä viime vuonna noin neljä miljoonaa halogeenilamppua. Jos nämä korvataan moninverroin energiapihimmeillä ledeillä, säästyisi sähköä tuhansien omakotitalojen käyttämä sähkön määrä.

Valaistuksen osuus kotien sähkönkäytöstä oli vielä takavuosina merkittävä osa kotien sähkön käytöstä. Nyt se on reilusti alle viisi prosenttia. Sama suuntaus on kodeissa myös muiden laitteiden osalta.

– Vaikka koko ajan laitteita on enemmän, käytetyn energian määrä laskee, kertoo muun muassa kuluttajien opastava Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Lamput paranevat vielä lisää

Suur-Uski ei näe enää vastaavaa hyppäystä kodin valaistuksen säästöissä kuin siirryttäessä hehkulampuista muihin lamppuihin. Siitä huolimatta kotien valaistuksen osuus laskee vielä jatkossa, kun ledit kehittyvät entisestään.

Halogeenien kulutushuippu meni jo useita vuosia sitten. Ledit ovat nykyään selvästi myydyin lampputyyppi. Ledit ovat korvanneet muita tyyppejä ja niitä myytiin viime vuonna karkeasti 10 miljoonaa kappaletta.

Kuluttajille kiellot ovat tarkoittaneet pakkoa siirtyä uusiin tuotteisiin. Kiellot ovat kuitenkin antaneet valmistajille rauhan kehittää uusia tuotteita.

– Mitään ei olisi tapahtunut, jos kieltoja ei olisi asetettu, Suur-Uski arvioi.

Lue seuraavaksi