1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ballistinen ohjus

Reuters: Iran siirsi ballistisia ohjuksia Irakiin – yltävät Tel Aviviin ja Riadiin

Iranin toimet ovat kylmä suihku EU-maille, jotka ovat puolustaneet Irania ydinsopimusta koskevassa kiistassa Yhdysvaltain kanssa.

Lyhyen kantaman Zelzal-ohjuksia sotilasparaatissa Teheranissa vuonna 2014. Kuva: Abedin Taherkenareh / EPA

Uutistoimisto Reutersin useista lähteistä saamien tietojen mukaan Iranin vallankumouskaarti on siirtänyt Irakiin ballistisia ohjuksia. Ohjukset on toimitettu Irakissa toimiville Irania tukeville puolisotilaallisille ryhmittymille.

Reutersin mukaan kysessä olevat ohjukset ovat iranilaisvalmisteisia Zelzal, Fateh-110 ja Zolfaqar -ohjuksia. Niiden kantomatkat vaihtelevat 200 ja 700 kilometrin välillä. Iranin verivihollisten, Israelin ja Saudi-Arabian pääkaupungit olisivat siis ohjusten ulottuvilla.

Ohjukset on sijoitettu Irakin pohjois- ja länsiosaan. Irakiin tuotujen ohjusten lukumäärä ei ole kovin suuri, muutamia kymmeniä, mutta sitä voidaan kasvattaa nopeasti, Reuters kertoo.

Iran auttaa myös Irakin shiialaisia ryhmittymiä aloittamaan oman ohjustuotannon. Tehtaat sijaitsevat Reutersin mukaan al-Zafaraniyassa Bagdadin itäpuolella sekä Kerbalan kaupungin lähellä Bagdadin lounaispuolella.

Reutersin haastattelema, nimettömänä pysyttelevä iranilainen virkamies kertoo, että tarkoituksena on varmistaa ohjustuotanto, jos Iraniin hyökätään.

Iran on tiettävästi aiemmin toimittanut ohjuksia myös syyrialaisille kumppaneilleen sekä Libanonin Hizbollah-järjestölle. Israel on pyrkinyt tuhoamaan ne ilmaiskuilla aina kun on saanut tietoonsa ohjuskuljetuksen.

Iran kiistelee Yhdysvaltain kanssa ydinsopimuksensa kohtalosta. Yhdysvallat on irtautunut sopimuksesta ja asettanut Iranille uusia pakotteita. Yhdysvaltain päätöksen taustalla on mm. Iranin asevoimien toiminta Syyrian sisällissodassa.

Saksa, Ranska ja Britannia ovat pyrkineet puolustamaan ydinsopimusta. Uutistoimiston tieto ohjusten siirtämisestä Irakiin on näille maille ikävä uutinen.

Irakin ja Israelin viranomaiset eivät ole kommentoneet Reutersin tietoja.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu sanoi keskiviikkona, että jokainen, joka uhkaa tuhota Israelin "asettaa itsensä vastaavaan vaaraan".