Yhdysvallat vahvistaa: Palestiinalaisia avustava YK-järjestö jää ilman Yhdysvaltojen rahoitusta

Yhdysvallat on ollut YK:n alaisen järjestön suurin rahoittaja.

UNRWA
UNRWA:n työntekijä
YK-järjestö UNRWA:n työntekijä Balatan palestiinalaispakolaisten leirissä Nablusin kupeessa Länsirannalla. Balata on Länsirannan suurin pakolaisleiri, siellä asuu 30 000 ihmistä.Alaa Badarneh / Epa

Yhdysvallat vahvistaa lopettavansa rahoituksen palestiinalaispakolaisia auttavalle YK-järjestölle UNRWA:lle.

Asiasta ilmoitti Yhdysvaltain ulkoministeriö myöhään perjantaina Suomen aikaa. Ulkoministeriön mukaan rahoitus lakkautetaan kokonaan.

– Hallinto on tarkasti tutkinut asiaa ja päättänyt, että Yhdysvallat ei aio antaa lisärahoitusta UNRWA:lle, sanoo ministeriön tiedottaja Heather Nauert.

Aiemmin perjantaina muun muassa The New York Times(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) ja The Washington Post(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) uutisoivat, ettei Yhdysvallat loppuvuonna antaisi UNRWA:lle lainkaan rahaa. Yhdysvallat on ollut UNRWA:n suurin rahoittaja. Vuonna 2016 järjestö sai Yhdysvalloilta rahaa 360 miljoonaa dollaria.

UNRWA ajautui rahoituskriisiin, kun Yhdysvallat ilmoitti viime tammikuussa leikkaavansa järjestön rahoituksen alle puoleen.

Yhdysvaltojen päätös "räikeä hyökkäys"

Palestiinalaishallinnon mielestä Yhdysvaltojen päätös rahoituksen lakkauttamisesta on ilmiselvä isku palestiinalaisia vastaan.

Presidentti Mahmud Abbasin edustaja totesi uutistoimisto Reutersille, että päätös on palestiinalaisiin kohdistuva "räikeä hyökkäys", joka uhmaa samalla YK:n päätöslauselmia.

UNRWA perustettiin vuonna 1949 Israelin ja arabien ensimmäisen sodan jälkeen, kun noin 700 000 palestiinalaista pakeni tai häädettiin perustetusta Israelin valtiosta. Nykyisin UNRWA huolehtii yli viiden miljoonan ihmisen avustamisesta Gazan ja Länsirannan palestiinalaisalueilla sekä Jordaniassa, Libanonissa ja Syyriassa.

Lue myös:

Lehdet: USA lopettaa avun palestiinalaisia auttavalle YK-järjestölle – Saksa lupaa tulla hätiin

Lähteet: AFP, AP, Reuters