Hyppää sisältöön

YK ongelmissa Keski-Amerikassa – Guatemala ei halua enää YK:n korruptiokomissiota eikä Nicaragua ihmisoikeustarkkailijoita

YK:n rankaisemattomuuden vastainen komitea auttaa ja kouluttaa Guatemalan viranomaisia taistelussa järjestäytynttä rikollisuutta vastaan. Nicaraguassa YK:n ihmisoikeustarkkailijat raportoivat muun muassa mielenosoittajien kohtelusta.

Guatemalan presidentti Jimmy Morales ilmoittaa, että YK:n rankaisemattomuuden vastaisella komissiolla CICIG:llä on vuosi aikaa poistua maasta. Kuva: Epa-Efe/Edwin Bercian

Keskiamerikkalaisen Guatemalan presidentti Jimmy Morales ilmoittaa, ettei YK:n alainen komissio saa lupaa jatkaa maassa.

Moralesin mukaan YK:n rankaisemattomuuden vastaisella komissiolla CICIG:llä on vuosi aikaa poistua maasta. Nykyinen mandaatti päättyy syyskuussa 2019, joka ei presidentin mukaan saa jatkoa.

– Komission on nyt aika siirtää vastuu Guatemalan omille viranomaisille ja toimielimille, sanoi presidentti Morales tiedotustilaisuudessa.

YK:n rankaisemattomuuden vastainen komissio CICIG on toiminut Guatemalassa vuodesta 2007. Komission tehtävänä on ollut auttaa ja kouluttaa Guatemalan viranomaisia taistelussa järjestäytynttä rikollisuutta ja korruptiota vastaan. Komissio on myös tukenut maan lainsäädännön uudistamista ja oikeusprosessien kehittämistä.

CICIG on toimintansa aikana tutkinut lukuisia Guatemalan korkean tason korruptioepäilyjä, myös istuva presidentti ja hänen perheensä ovat joutuneet tutkinnan kohteiksi.

Guatemalan armeijan ajoneuvoja YK:n rankaisemattomuuden vastaisen komission CICIG:n päämajan edustalla. Guatemala City 31. 8. 2018. Kuva: Epa-Efe/Esteban Biba

Komissio kertoi perjantai-iltana, että sen päämaja joutui Guatemalan armeijan joukkojen piirittämäksi pääkaupungissa Guatemala Cityssa.

CICIG julkaisi turvakameran kuvaa, jossa näkyi toistakymmentä armeijan ajoneuvoa pysähtyneenä kadunvarrelle, rakennuksen edustalle. Ajoneuvot poistuivat nopeasti, mutta ajoivat myöhemmin jälleen rakennuksen ohi. Komissiosta kerrotaan lisäksi uutistoimisto AP:lle, että komission jäseniä kuljettanut auto joutui poliisin ja armeijan ajoneuvojen pysäyttämäksi pääkaupungin kadulla.

Nicaragua karkottaa YK:n ihmisoikeustarkkailijat

Mellakkapoliisi otti yhteen mielenosoittajien kanssa Nicaraguan pääkaupungissa Managuassa perjantaina 20. huhtikuuta 2018. Kuva: Jorge Torres / EPA

Toisaalla Keski-Amerikassa, Nicaraguassa, presidentti Daniel Ortega on käskenyt YK:n ihmisoikeustarkkailijat pois maasta. Asiasta kertoi paikallinen ihmisoikeusjärjestö CENIDH.

Kaksi päivää aiemmin YK oli vaatinut pikaisia toimia Nicaraguan hallitukselta, jota se on kritisoinut kovakouraisesta suhtautumisesta mielenosoituksiin. YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al Hussein kuvailee lausunnossaan, että Nicaraguassa vallitsee pelon ja epäluottamuksen ilmapiiri.

Huhtikuussa puhjenneet mielenosoitukset alkoivat vastalauseena kiistellylle eläkeuudistukselle, joka sittemmin peruttiin. Protestit levisivät eri puolille maata ja kasvoivat laajemmaksi protestiliikkeeksi hallintoa vastaan. Yhteenotoissa on kuollut järjestöjen mukaan ainakin yli 300 ihmistä.

YK on syyttänyt Ortegan johtamaa hallintoa esimerkiksi ihmisten katoamisista, tappamisista ja kidutuksista. Presidentti Ortega on kiistänyt syytökset ja kutsuu YK:ta valheiden ja terrorin välineeksi.

.
.