Theresa Mayn murhasuunnitelmasta elinkautinen vankeustuomio nuorelle miehelle

Mies oli suunnitellut räjäyttävänsä pommin ja surmaavansa sen jälkeen pääministeri Theresa Mayn joko ampumalla tai veitsellä.

terrorismi
Theresa May
Murhasuunnitelmassa pääministeri Theresa Mayn Downing Streetin virka-asuntoon olisi tehty pommi-isku.Andy Rain / EPA

Nuori lontoolaismies tuomittiin heinäkuussa elinkautiseen vankeusrangaistukseen terroritekojen valmistelusta.

Käytännössä mies kärsii itsemurhaiskun suunnittelusta saamastaan tuomiosta vähintään 30 vuotta vankilassa ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen vapauteen.

21-vuotias oli suunnitellut räjäyttävänsä pommin Britannian pääministerin virka-asunnon ovella, jonka jälkeen hän olisi tappanut pääministeri Theresa Mayn joko veitsellä tai ampuma-aseella. Mies saatiin kiinni salaisen operaation avulla, johon kuuluivat paikallinen poliisi, Britannian tiedustelupalvelu MI5 ja Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI.

Mies luuli olleensa sosiaalisen median kautta yhteydessä Isis-värvääjiin, jotka tosiasiassa olivat FBI:stä. Mies otettiin kiinni marraskuussa sen jälkeen, kun hän oli hakenut salaiselta agentilta laukun ja takin, joiden hän kuvitteli sisältävän räjähteitä.

Tuomarin mukaan tuomittu on erittäin vaarallinen henkilö, jonka kohdalla on vaikea ennustaa, voiko hän koskaan muuttua tai sopeutua yhteiskuntaan.

Lähteet: STT, Reuters, AFP