Lännen Media: SAK:n Eloranta haluaisi kaksi valtakunnansovittelijaa

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan ehdotuksessa valtakunnansovittelijat vuorottelisivat työriitojen sovittelussa. Työriitoja odotellessaan he keräisivät tietoa Suomen talouden tilasta.

valtakunnansovittelija
Jarkko Eloranta
Jarkko ElorantaJarno Kuusinen / AOP

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ehdottaa Suomeen kahta valtakunnansovittelijaa, kertoo Lännen Media.

Elorannan mukaan valtakunnansovittelijat voitaisiin valita siten, että toinen olisi työnantajien ja toinen työntekijäpuolen esittämä. Lisäksi sovittelijoiden toimenkuvaa laajennettaisiin ja luovuttaisiin viran määräaikaisuudesta. Nykyisessä yhden henkilön mallissa sovittelija valitaan vuorovuosina työnantajien ja -tekijöiden ehdokkaista.

SAK:n Elorannan mukaan sovittelujärjestelmää pitäisi uudistaa, koska nykyisellään järjestelmä on haavoittuvainen. Edellinen sovittelija Minna Helle siirtyi kesken kauden työmarkkinajohtajaksi Teknologiateollisuuteen.

Elorannan ehdotuksessa valtakunnansovittelijat vuorottelisivat työriitojen sovittelussa.

– Toinen varmasti olisi vuorollaan vastuullinen sovittelija, mutta toinen olisi pidettävä sovittelun sisällöstä ja etenemisestä perillä, jotta mahdollinen sovittelun siirto toiselle onnistuisi ja toisaalta, jotta sovittelijoiden yhteinen toimintamalli ja -linja muotoutuisi, Eloranta toteaa.

Jos työriitoja ei ole päällä, voisi valtakunnansovittelijan toimisto kerätä neuvottelujen pohjana käytettävää tietoa talouden tilasta.

Nykyinen valtakunnansovittelija on Vuokko Piekkala. Hän aloitti tehtävässään elokuun alussa.