1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lula Da Silva

Brasilian ex-presidentti jää syksyn vaalien ulkopuolelle

Vasemmistolainen Lula on ollut mielipidemittausten mukaan ennakkosuosikki lokakuun presidentinvaaleihin.

Brasilian entinen presidentti Luiz Inacio Lula da Silva Kuva: Sebastiao Moreira / EPA-EFE

Brasilian vaalituomioistuin on päättänyt, ettei maan entinen presidentti Luiz Inácio Lula da Silva voi asettua ehdolle syksyn presidentinvaaleissa.

Vaalituomioistuimen äänestyksessä Lulan vaalikielto hyväksyttiin äänin 4-1. Tuomioistuimen mukaan korruptiosta tuomittu ex-presidentti ei voi asettua ehdokkaaksi.

Lula ehti rekisteröityä virallisesti ehdokkaaksi lokakuun vaaleihin pari viikkoa sitten. Tuomioistuimen päätös kieltää Lulan ehdokkuus oli kuitenkin odotettu.

Lula sai huhtikuussa 12 vuoden tuomion korruptiosta ja rahanpesusta. Hänen katsottiin saaneen merenrantahuoneiston lahjuksena brasilialaiselta rakennusyhtiöltä OAS:ltä. Lula on vakuuttanut syyttömyyttään ja sanonut tuomion olleen poliittinen.

Lokakuun vaalien asetelma epävarma

Vasemmistolainen Lula on ollut mielipidemittausten mukaan ennakkosuosikki lokakuun presidentinvaaleihin. Nyt on epävarmaa, kenen taakse kymmenet miljoonat brasilialaisäänestäjät vaaleissa päätyvät.

Lulan edustama työväenpuolue sai kymmenen päivää aikaa asettaa uuden ehdokkaan. Todennäköisimpänä vaihtoehtona pidetään Sao Paolon kaupungin entistä pormestaria Fernando Haddadia.

Työväenpuolue ilmoitti kuitenkin heti päätöksen jälkeen taistelevansa kaikin keinoin Lulan presidenttiehdokkuuden puolesta.

Lula toimi Brasilian presidenttinä tammikuusta 2003 joulukuuhun 2010.

Lue lisää:

Entisen presidentin kohtalosta käydään oikeustaistoa Brasiliassa: Lula ei pääsekään vankilasta 8.7. 2018

Brasilian presidentti Temer ei lähde presidenttikisaan 23.5.2018

Analyysi: Entinen presidentti Lula tahtoo takaisin valtaan, mutta joutuu vankilaan – Brasilian poliittinen sekasorto syvenee 5.4.2018

Brasilian entinen presidentti Lula määrättiin vangittavaksi 5.4.2018

Brasilian entinen presidentti kiistää korruptiosyytteet ja etsii sympatiaa – tällä kertaa Suomesta 29.9.2017