Lahjakkuus lähti lapasesta – Rami Loukola soittaa kolmeakymmentä instrumenttia ja säestää kymmenessä bändissä

18-vuotiaalla Rami Loukolalla on palo soittamiseen. Uuden instrumentin haltuunotto on aina mieluinen haaste.

muusikot
18-vuotias Rami Loukola hallitsee noin 30 instrumenttia. Pianoa lukuunottamatta hän on opiskellut soittimet itse.
18-vuotias Rami Loukola hallitsee noin 30 instrumenttia. Pianoa lukuunottamatta hän on opiskellut soittimet itse.Anne Elhaimer / Yle

Rami Loukola on 18-vuotias ensi kevään abiturientti – mutta ennen kaikkea hän on multi-instrumentalisti. Loukolan kotoa Ylistarosta löytyy musiikkihuone, jonka lattiat, katto ja seinät ovat täynnä soittimia.

Silmä poimii huoneesta erilaisia saksofoneja, kitaroita ja viuluja sekä ainakin rummut, kosketinsoittimet, klarinetin, trumpetin, käyrätorven ja kontrabasson. Osa soittimista on piilossa tai koteloissa.

Mukana on silti vain osa kaikista Loukolan hallitsemista soittimista. Esimerkiksi kirkkourkuja kotoa ei löydy.

Niitäkin Rami Loukola pääsi kuitenkin kokeilemaan joitakin vuosia sitten, sunnuntaimessun jälkeen.

– Kanttori sanoi, että tuohon jalkioon sinun ei tarvitse vielä ollenkaan koskea. Mutta heti kun kanttori lähti, rupesin etsimään mistä ne saa päälle.

Ylistaron komian kirkon urkujen jälkeen Loukolan hyppysissä ovat olleet myös Vaasan, Vähänkyrön, Laihian, Isonkyrön, Lapuan ja Seinäjoen urut. Satunnaisesti Loukola on tuurannut myös kanttoreita.

Lahjakkuus plus Youtube

Sitä, mistä musiikillinen lahjakkuus on Loukolalle periytynyt, hän ei osaa selittää. Perheessä ei toista hänenkaltaistaan ole, vaikka myös isä, monet veljet ja siskokin soittavat tai ovat soittaneet. Joka tapauksessa musiikki ja äänentoistotekniikka on ollut osa perhettä aina.

Pianotunneille Loukola meni 6-vuotiaana ja jatkoi harrastusta kymmenkunta vuotta. Kaiken muun hän on opiskellut itse. Musiikkiopistossa hän ei ole penkkiä kuluttanut.

– Youtuben kautta olen monia soittimia tutkinut, Rami Loukola kertoo.

Joitakin Loukolan äänitteitäkin Youtubesta löytyy. Niissä hän tietenkin soittaa kaikki instrumentit itse.

Eri instrumenttien hallitseminen auttaa oppimaan myös uusia. Jokainen soitin on myös tietynlainen haaste. Vaikeimpana Loukola pitää oboeta.

– Jos on soittanut aiemmin esimerkiksi trumpettia, on helpompi soittaa jotain toista vaskipuhallinta. Mutta jos ei ole koskaan soittanut mitään, totta kai se vaatii työtä, Loukola summaa.

Loppu onkin kiinni omasta innostuksesta, iästä ja opetuksesta. Esimerkiksi harppua ja säkkipilliä Loukola ei ole vielä opetellut, vaikka säkkipillikin omasta takaa löytyisi.

virnistää.

Rami Loukola käyttää uuden soittimen oppimisessa joskus myös Youtubea.
Rami Loukola käyttää uuden soittimen oppimisessa joskus myös Youtubea.Anne Elhaimer / Yle

Tangoa ja Dannyä

Nykyisin Rami Loukola soittaa noin kymmenessä bändeissä, muun muassa Tanssiorkesteri Ramonassa, ja keikkailee koulun ja muiden aikataulujen rajoissa.

Useimmiten säestettäväksi on asettunut tangokuninkaallisia. Muita mikkistandiin tarttuneita ovat Fredi, Danny ja Antti Railio. Suosikkimusiikkia Loukolalla ei ole, vaan hän soittaa sitä mitä tarvitaan ja tilataan.

Harjoittelematta ei kuitenkaan lahjakaskaan pärjää. Bänditreenejä on siksi väistämättä jonkun verran.

– Ei sitä keikalle aivan yhtäkkiä viitsi mennä, jos ei ole pitkään aikaan soittanut mitään.

– Mutta on kyllä muutama bändi sellainen, että en ole ikinä niiden kanssa treenannut. Suoraan keikalle on menty, Loukola tunnustaa ja virnistää.

Tulevaisuudensuunnitelmat Rami Loukolalla ovat vielä avoimet. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen hänen on kuitenkin tarkoitus pyrkiä varusmiessoittokuntaan.

– Katsotaan, mitä siitä tulee, Loukola miettii.

Harvinainen musikaalisuus on huomattu jo kotikylänkin ulkopuolella. Seinäjoki-seura palkitsi Rami Loukolan vastikään Vuoden yllättäjä -palkinnolla.