1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donetsk

Kreml: Zahartšenkon murha tekee neuvottelut Ukrainan sodan lopettamisesta mahdottomiksi

Separatistien alueella sotilaat on määrätty valmiuteen konfliktin kiihtymisen varalta.

Donetsk
Mies asettaa kukkia ravintolan luona jossa Aleksander  Zahartšenko sai surmansa.
Aleksander Zahartšenko sai surmansa, kun taustalla näkyvässä ravintolassa tapahtui räjähdys 31. elokuuta.Aleksey Filippov / AFP

Venäjän johdon mukaan Donetskin ns. kansantasavallan johtajan Aleksander Zahartšenkon murhalla on vakavat seuraamukset.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov totesi tänään lauantaina, että murhan jälkeen ei ole mahdollista neuvotella kansainvälisestä tapaamisesta Ukrainan konfliktin ratkaisemiseksi.

Lavrov puhui ns. Normandia-ryhmästä, jossa ovat Venäjän ja Ukrainan lisäksi Saksa ja Ranska. Normandia-ryhmä on kokoontunut useita kertoja ja neuvotellut Minskin rauhansopimuksen toimeenpanosta. Zahartšenko oli yksi rauhansopimuksen allekirjoittajista.

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo rauhanneuvottelujen olevan uhattuina.

– Ne, jotka ovat valinneet terrorin, väkivallan ja uhkailun tien eivät halua rauhanomaista, poliittista ratkaisua konfliktiin, eivät halua aitoa vuoropuhelua Kaakkois-Ukraina asukkaiden kanssa, Putinin kerrotaan sanoneen.

Zahartšenko murhattiin eilen dontskilaisessa kahvilassa pommilla. Räjähdyksessä kuoli Zahartšenkon lisäksi hänen henkivartijansa. 12 ihmistä sai vammoja.

Kuka teki murhan?

Venäjä syyttää murhasta Ukrainan johtoa. Donetskin vt. pääministeri Dmitry Trapeznikov kertoi eilen toimittajille, että murhasta epäiltynä on pidätetty useita henkilöitä. Pidätetyt ovat vahvistaneet, että räjähdys oli "Ukrainan toteuttama sabotaasi", Trapeznikov kertoo.

Ukraina on kiistänyt osallisuutensa tapahtumaan. Ukrainan mukaan murha oli seurausta Ukrainan separatistien keskinäisistä kiistoista.

Venäjä-mielinen separatistijohtaja kuollut räjähdyksessä – Venäjä syyttää Ukrainaa murhasta

Separatistien johtajiin kuuluva Eduard Basurin on kertonut, että Ukraina valmistelee suurhyökkäystä kapinallisalueille syyskuun puolivälissä. Tästä syystä separatistijoukot on asetettu hälytystilaan. Ukraina kiistää hyökkäysaikeet.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Donetskissa asukkaat ovat avoimesti surreet Zahartšenkon kuolemaa. Nuoruudessaan kaivoksissa sähkömiehenä työskennellyt Zahartšenko johti kapinallisaluetta neljä vuotta ja oli monen donetskilaisen suosiossa.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi