1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Muovikassien suosio laskee, testaa tietosi naapurimaa Ruotsista, sää jatkuu lämpimänä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Muovikasseja.
Henrietta Hassinen / Yle

Muovikassien kulutus alamäessä – roskapussirullia taas myydään entistä enemmän

Muovikassien kulutus Suomessa on jatkanut alamäkeä. Kasseja on muutettu maksulliseksi ja kannustettu kuluttajia muihin vaihtoehtoihin. Samalla erillisten roskapussirullien myynti on hieman kasvanut. Asiantuntijan mukaan ei ole yksiselitteistä vastausta siihen, ovatko ne ympäristöä ajatellen parempi vaihtoehto. Katso jutusta myös grafiikka, jossa verrataan muovikassin hiilijalanjälkeä esimerkiksi perunaan ja naudanlihaan.

Rottien myrkyttäminen jää ammattilaisille – loukku tavallisen ihmisen keinoksi

Rottien myrkytykseen tarkoitettu syöttiasema.
Rottien myrkytykseen tarkoitettu syöttiasema.Sami Tammi / Yle

Uusi EU-lainsäädäntö kielsi jo tämän vuoden helmikuussa rottien tuhoamiseen tarkoitettujen jyrsijämyrkkyjen myynnin kuluttajille. Kuuden kuukauden siirtymäaika päättyi elokuussa, eivätkä kuluttajat saa enää käyttää näitä myrkkyjä. Jos rotista haluaa päästä eroon, pitää paikalle tämän jälkeen kutsua ammattilainen tai sitten keinoksi pitää ottaa perinteinen mekaaninen loukku.

Saako Ruotsissa sakot, jos ei äänestä? Testaa Ruotsi-tietämyksesi

Ruotsivisa

Ruotsi on nyt otsikoissa: viikon päästä jännitetään valtiopäivävaaleja ja tänä viikonloppuna Suomi-Ruotsi-maaottelua. Testaa Ylen visassa, kuka on perheesi monipuolisin Ruotsi-tietäjä.

Lämmin poutapäivä luvassa

Sunnuntain sääkartta.
Yle Sää

Sunnuntai on kesäisen lämmin päivä. Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan lämpötila kohoaa suuressa osassa maata 20 asteen vaiheille. Sadekuuroja voi tulla paikoin idässä. Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi