Liittouma tunnustaa: 40 lasta surmannut ilmaisku oli virhe

Ilmavoimien virheet johtivat väärään kohteeseen tehtyyn ilmaiskuun.

Jemeniläiset tutkivat Sanaan kaupungissa sijainneen koulun raunioita sen jälkeen, kun rakennus tuhoutui Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskussa. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Jemenissä taisteleva Saudi-Arabian johtama liittouma tunnustaa, että sen ilmavoimien 9. elokuuta tekemä ilmaisku oli virhe, eikä sille ollut laillista perustaa.

Liittouman koneet tekivät 9. elokuuta iskun Saadan maakuntaan Luoteis-Jemenissä. Koneiden ampumat ohjukset osuivat keskelle kaupunkia ja tuhosivat koululaisia kuljettaneen linja-auton.

Iskussa kuoli 51 ihmistä, joista 40 oli lapsia, kertoo uutiskanava al-Jazeera (siirryt toiseen palveluun).

Liittouman omat tutkijat ovat tehneet selvityksen iskun yksityiskohdista.

Selvityksen mukaan liittouma oli saanut tiedustelutietoa, jonka mukaan alueella liikkui linja-auto, joka kuljetti huthi-kapinallisten johtajia. Linja-auto otettiin iskun kohteeksi ja se olisi ollut kansainvälisten lakien mukainen sotilaallinen kohde.

Lentokoneiden valmistelu lentoa varten kesti kuitenkin odottamattoman kauan ja kohde ilmeisesti ehti sekoittua liikenteeseen. Tästä huolimatta lentäjät eivät saaneet käskyä perua operaatio.

Selvitysryhmä esittää, että liittouman tulee selvittää, ovatko sen toimintatavat asianmukaisia.

Liittouma sanoo hyväksyvänsä selvitysryhmän työn tulokset. Liittouma lupaa myös korvausta iskun uhrien omaisille. Korvausten maksamista järjestellään Jemenin hallituksen kanssa.

YK:n ihmisoikeusasiantuntijat totesivat viime viikolla, että osa liittouman tekemistä ilmahyökkäyksistä voi täyttää sotarikoksen tunnusmerkistön.