1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ihmisoikeudet

YK:n ihmisoikeustarkkailijat ovat poistuneet Nicaraguasta : ”Tarkkailu jatkuu Panamasta käsin”

YK on syyttänyt toistuvasti Nicaraguan hallintoa kansalaisten katoamisista, surmista ja kidutuksista.

Nicaraguan presidentti Daniel Ortega ja hänen vaimonsa, varapresidentti Rosario Murillo puhuivat kannattajilleen pääkaupungissa Managuassa 29.8. 2018. Kuva: Epa-Efe/Jorge Torres

YK:n nelihenkinen ihmisoikeuksia tarkkaileva ryhmä poistui lauantaina keskiamerikkalaisesta Nicaraguasta vain tunteja karkotusilmoituksen jälkeen.

Presidentti Daniel Ortega ilmoitti perjantaina, että maassa olevat YK:n ihmisoikeustarkkailijat karkotetaan. Presidentin määräys tuli sen jälkeen, kun YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra'ad Al Hussein antoi lausunnon, jossa hän kuvaili Nicaraguassa vallitsevan pelon ja epäluottamuksen ilmapiirin.

Huhtikuussa alkaneissa Nicaraguan opposition ja hallituksen välisissä yhteenotoissa on kuollut jo yli 300 ihmistä.

YK on syyttänyt toistuvasti Ortegan hallintoa ihmisten katoamisista, surmista ja kidutuksista. Presidentti puolestaan on kiistänyt syytökset ja kutsuu YK:ta valheiden ja terrorin välineeksi.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Karkotettu tarkkailijaryhmä kuuluu YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimiston (OACNUDH) alaisuuteen. Ryhmä jatkaa nyt Nicaraguan tilanteen tarkkailua Panamasta käsin.

– Jatkamme [Nicaraguan] asioiden seuraamista ja autamme uhreja oikeuden sekä totuuden etsinnässä Panaman aluetoimistostamme käsin, kirjoittaa OACNUDH Twitter-tilillään.