1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvallat peruu satojen miljoonien sotilastuen Pakistaniin – Venäjä ja Kiina tulossa tilalle

Tuen peruminen on osa Yhdysvaltain aeimmin ilmoittamia leikkauksia Pakistanin kanssa tehtävään turvallisuusyhteistyöhön.

Pakistan
Pakistanin armeijan joukkoja saapumassa terrori-iskun tapahtumapaikalle Quettassa joulukuussa 2017.
Pakistanin armeijan joukkoja saapumassa terrori-iskun tapahtumapaikalle Quettassa joulukuussa 2017.Jamal Taraqai / EPA

Yhdysvaltain armeija vetää pois noin 250 miljoonan euron tuen Pakistanille, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan armeija käyttää rahat "muihin tärkeisiin kohteisiin".

Syynä on Yhdysvaltain mukaan se, että Pakistan ei ole onnistunut estämään terroristijärjestöjen toimintaa omalla maaperällään.

Myös presidentti Donald Trump on sanonut, että Pakistan on pettänyt Yhdysvaltain luottamuksen satojen miljoonien tuesta huolimatta.

250 miljoonan tuen peruminen on osa suurempia Pakistanin turvallisuusalan tukemiseen kohdistuvia leikkauksia, joista Yhdysvallat ilmoitti jo tammikuussa.

Päätös vaatii vielä kongressin hyväksynnän.

Syyttää terrorismin hiljaisesta hyväksynnästä

Pakistan nousee usein esiin, kun puhutaan äärijärjestöjen toimintamahdollisuuksista. Yhdysvallat on monen muun maan ohella valittanut, että Pakistan hiljaisesti hyväksyy omalta alueeltaan tehdyt iskut Afganistaniin.

Näitä iskuja tekee erityisesti Talibanin kanssa toimiva Haqqani-verkosto, jonka toimintaan Pakistan ei Yhdysvaltain mielestä riittävästi puutu.

Lisäksi ääriliike Talibanilla on Pakistanissa toimiva haara.

Pentagonin mukaan Yhdysvallat aikoo tuen leikkaamisesta huolimatta edelleen jatkaa Pakistanin painostamista työhön kaiken terrorismin kitkemiseksi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo matkustaa ennalta sovitusti ensi viikolla Pakistaniin. Tarkoitus on tavata maan uusi pääministeri Imran Khan.

Pakistan hakee jo muita tukijoita

Pakistanin välit Yhdysvaltain kanssa ovat viime aikoina heikentyneet. Pakistan onkin hakenut muita tukijoita ja asekauppiaita.

Pakistan ostaa jo nyt suurimman osan uusista aseistaan Kiinasta, mikä huolestuttaa Yhdysvaltoja. Pakistanin ja Kiinan asekauppa on kasvussa, kertoo al-Jazeera-uutistoimisto (siirryt toiseen palveluun).

Elokuun alussa Pakistan teki myös yhteistyösopimuksen Venäjän kanssa. Sopimus avaa venäläisille mahdollisuuden kouluttaa Pakistanin sotilaita. Maat ovat jo tehneet yhteisiä sotaharjoituksia.

Eilen Yhdysvaltain ulkoministeriö ilmoitti erillisessä lausunnossa lopettavansa rahoituksen palestiinalaispakolaisia auttavalle YK-järjestölle UNRWA:lle.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi