Ranskassa syttyi harvinainen taistelu McDonald'sin puolesta – ongelmalähiö ei halua luopua perheiden viimeisestä tapaamispaikasta

Ranskassa on perinteisesti suhtauduttu nuivasti amerikkalaisiin pikaruokaravintoloihin. Saint-Barthélemyn lähiössä Marseillessa tilanne on toinen.

pikaruokalat
McDonald's -hampurilaisravintolan logo
Justin Lane / EPA

Marseillen kaupungissa käydään ranskalaisittain harvinaista kampanjaa pikaruokajätti McDonald'sin ravintolan puolesta.

McDonald'siin ja pikaruokaan on Ranskassa perinteisesti suhtauduttu kielteisesti. Yhdysvaltaisyhtiötä on syytetty talous- ja kulttuuri-imperialimista ja lihottavan roskaruuan tuomisesta maahan.

Mutta Marseillessa Saint-Barthélemyn kaupunginosan asukkaat ovat huolestuneet McDonald'sin aikeista sulkea ravintolansa.

– Täällä ei ole mitään muuta tapaamispaikkaa, sanoo ravintolassa lastensa kanssa käyvä Farida Mameri uutistoimisto AFP:lle.

– Ilman McDonaldsia täällä ei olisi mitään.

Köyhän lähiön toiseksi suurin työllistäjä

Saint-Barthélemyn McDonald'sin lähellä sijaitsee yksi Marseillen köyhimmistä kerrostalolähiöistä. Alueella asuu paljon muslimeja ja muihin Ranskan vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä.

Jengiväkivalta ja huumekauppa rehottavat. Kaupat ja muut yritykset ovat sulkeneet ovensa yksi toisensa jälkeen.

Työttömyysprosentti on 30, kolme kertaa Ranskan keskiarvoa korkeampi.

McDonald's on alueen toiseksi suurin yksityinen työllistäjä paikallisen supermarketin jälkeen. Sen 77 työntekijän joukossa on useita koulunsa kesken jättäneitä tai vankilasta vapautuneita nuoria.

– Moni on saanut ensimmäisen työpaikkansa McDonald'sista, kun koulu ei ole enää kiinnostanut. Se on pitänyt heidät erossa huumeista, sanoo järjestöaktiivi Salim Grabsi AFP:lle.

Poliitikot mukana vasemmalta oikealle

Ravintolan puolesta kampanjoivat asukkaiden lisäksi myös paikalliset poliitikot vasemmalta oikealle. Mukana ovat Marseillen keskusta-oikeistolainen pormestari Jean-Claude Gaudin sekä sosialistisenaattori Samia Ghali.

Vasemmistolainen kansanedustaja ja entinen presidenttiehdokas Jean-Luc Mélenchon vieraili ravintolassa viime kuussa.

Ravintolan puoliksi yhdessä Ranskan McDonald'sin kanssa omistava Jean-Pierre Brochiero on kuitenkin sitä mieltä, ettei ravintola ole enää kannattava.

Työntekijät ovat vieneet ravintolan lopettamissuunnitelmat oikeuteen. Oikeuden päätöstä odotetaan maanantaina.

Lähteet: AFP