1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

Katainen: Seuraavan komission tärkein tehtävä on Euroopan turvallisuuden lisääminen

Vuoden päästä väistyvä EU-komission varapuheenjohtaja toivoo jatkoa Turussa järjestetylle Eurooppa-foorumille.

Euroopan unioni
Jyrki Katainen
Jyrki KatainenJarno Kuusinen / AOP

– Minä luulin, että tämä aihe on jo ohitettu vuosia sitten, totesi EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen lauantaina päättäessään Turussa järjestettyä kolmipäiväistä Eurooppa-foorumia.

Oikeusvaltioperiaatteiden horjuttaminen on suurin riski yhteiskunnalle ja yksittäisille kansalaisille, sanoo Katainen. Hän päättää poliittisen uransa runsaan vuoden kuluttua, kun EU-parlamenttivaalien jälkeinen uusi komissio aloittaa.

– Seuraavan komission ensisijainen tehtävä tulee olla turvallisuuden lisääminen. Se tulee puolustusyhteistyön kautta, mutta myös sisäisen turvallisuuden kautta, sanoo Katainen.

Katainen osallistui Turun Eurooppa-foorumissa päätöskeskusteluun arvoista. Se piti sisällään kaikki ne elementit, jotka nakertavat EU:ta sisältä tai ulkoa tällä hetkellä.

Kiina ja Venäjä eivät jaa Euroopan näkemyksiä demokratiasta ja oikeusvaltioperiaatteista saati ihmisoikeuksista eikä Yhdysvaltoihinkaan voi presidentti Donald Trumpin hallinnon kaudella luottaa. Erityisesti Trump heikentää kansainvälisiin sopimuksiin perustuvaa yhteiseloa, mikä heikentää Euroopan vastustuskykyä ulkoisten uhkien edessä. Naton puolustusartikla on haastettu, mikä on saanut eurooppalaiset aktiivisesti miettimään oman puolustuskykynsä parantamista.

EU:n puolustusyhteistyö ottaa isoja askeleita

Puolustusyhteistyön lisääminen ottaa nyt Euroopassa isoja askeleita. Kun puolustusunioni aikoinaan 1950-luvulla kaatui Ranskan vastustukseen, on se nyt kehittymässä juuri Ranskan ja presidentti Emmanuel Macronin johdolla.

Macronin ehdotukset yhteisestä puolustuksesta eivät ole valuneet hiekkaan. Suomi ja Ranska tekivät puolustussopimuksen tällä viikolla Macronin käydessä Helsingissä. Suomi on valmis osallistumaan eurooppalaisiin interventiojoukkoihin, jonkinlaisiin nopeisiin ja ketteriin joukkoihin vaikka niiden toiminnan tarkka kuva on vielä hämärä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on valmis laajentamaan Suomen tähän asti kriisinhallintaan perustunutta kansainvälistä toimintaa koskemaan myös sotilaallista toimintaa.

Macron ja Sipilä Kesärannassa.
Emmanuel Macron ja Juha Sipilä Kesärannassa 30. elokuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Euroopan Unionin turvallisuuslauseke on Sipilän mielestä merkityksetön, jos se ei tarkoita sitä, että kaikki EU-maat auttavat jäsenmaata, johon kohdistuu hyökkäys.

Komissio esittää seuraavaan monivuotiseen budjettikehykseen selvää satsausta puolustukseen: toistaiseksi vielä vaatimatonta puolustusbudjettia tutkimukseen ja materiaalihankintoihin ja 10 000:tta henkilöä lisää Frontexille ulkorajavalvontaan. Katainen on myös varma, että seuraavassa komissiossa on puolustuskomissaari.

Katainen: Sisäiselle turvallisuudelle oma komissaari

Jos terrori-iskut ovat juuri nyt hieman hiipuneet, niin radikaalit katumellakat ovat lisääntyneet.

Ruotsalaisten kansankotia ovat järkyttäneet kymmenet autopoltot. Saksan Chemnitzissä entisessä Itä-Saksassa maahanmuuttajien tekemästä puukotuksesta alkanut mellakointi ja vastatoimet saivat käsittämättömät mittasuhteet.

Katainen on varma, että seuraavassa komissiossa on paikka myös sisäisestä turvallisuudesta vastaavalle komissaarille. Chemnitzin kaltaisten tapahtumien taltuttaminen kuuluu jäsenvaltiolle itselleen, mutta EU pystyy yhteisin päätöksin ehkäisemään vastakkainasettelua ja poliittisen ilmapiirin kiristymistä niin halutessaan, siis EU:n 28 jäsenvaltiota yhdessä.

EU:ta ei voi syyttää maahanmuuttokriisin jatkumisesta, Katainen sanoo. Jäsenvaltiot eivät ole löytäneet yhdessä kaikille kelpaavaa ratkaisua taakanjakoon, kustannusten jakoon, kotouttamiseen tai palautuksiin.

Poliisit yrittävät hillitä  äärioikeistolaisia mielenosoittajia.
Äärioikeistolaisia mielenosoittajia 27.elokuuta Sanksan Chemnitzissä.Filip Singer / EPA

Katainen toivoo jatkoa Eurooppa-foorumille

EU:ta ei myöskään voi syyttää siitä, että Unkari, Puola ja Romania eivät toimi Euroopan Unionin yhteisen sääntöpohjan ja perusarvojen mukaisesti. Komissiolla on vähäiset työkalut puuttua esimerkiksi Unkarin sananvapausrikkomuksiin tai itsenäisen oikeuslaitoksen heikentämiseen Puolassa.

Komissio onkin ehdottanut seuraaviin budjettiraameihin 2021–2027 muutosta. Komissio haluaa budjettiin lisäkohdan, jossa sille annetaan valtuudet leikata jäsenmaan rahoitusta, jos se rikkoo unionin yhteisiä sääntöjä. Rahan uskotaan puhuvan paremmin kuin EU:n tuomioistuimen tuomioiden.

Turussa torstaista lauantaihin järjestetty Eurooppa-foorumi on Suomen ensimmäinen vain ja ainoastaan Eurooppaa koskeviin kysymyksiin pureutunut tapahtuma. Katainen toivoo sen jatkuvan.

Keskustelut pureutuivat juuri niihin kysymyksiin, jotka rampauttavat ja hajottavat EU:ta. Demokratia, oikeusvaltioperiaate, sananvapaus ja ihmisoikeudet ovat todella uhattuina tämän päivän Euroopassa, sanoi komissaari Jyrki Katainen useaan otteeseen.

Lue seuraavaksi