Ukrainalaistoimittajan valemurha johti vankeustuomioon – Ukrainan oikeuden pöytäkirjat kertovat kaksoisagenteista ja murhattavien listoista

Ukrainan tiedustelupalvelun mukaan Arkady Babtšenkon lavastettu murha paljasti Venäjän laajan murhahankkeen.

Ukraina
Kuvassa Arkadi Babtšenko istuu pöydän takana. Hänen vasen kätensä on pystyssä. Pöydällä hänen edessään on mikrofoneja.
Arkadi Babtšenko lehdistötilaisuudessa Kiovassa torstaina.Valentin Ogirenko / EPA

Ukrainassa on annettu neljän ja puolen vuoden vuoden vankeustuomio miehelle, joka todettiin syylliseksi hankkeeseen murhata Kremliä kritisoinut toimittaja Arkady Babtšenko.

Babtšenkon tapaus herätti maailmanlaajuista huomiota, kun 29. toukokuuta hänen kerrottiin tulleen murhatuksi. Seuraavana päivänä hän kuitenkin asteli tiedotusvälineiden eteen ilmielävänä ja kertoi lavastaneensa murhansa yhdessä Ukrainan tiedustelupalvelun SBU:n kanssa.

Jo kaksi päivää lavastetun murhan jälkeen Ukrainan viranomaiset kertovat pidättäneensä miehen, jonka epäiltiin suunnitelleen Babtšenkon todellista murhaamista. Sama mies, ukrainalainen asetehtailija Borys Herman, sai nyt tuomion.

Valemurhan taustat

Babtšenkon ja Hermanin tapausten tutkintaa Ukrainan oikeusistuimissa on seurannut ukrainalainen uutissivusto 112.international (siirryt toiseen palveluun).

Sivuston mukaan SBU oli saanut keväällä tietoonsa, että Venäjän salainen palvelu oli aikeissa murhata Kremlille kiusallisen Babtšenkon, mutta murhattavia oli mahdollisesti muitakin. Jos Babtšenkon murhan järjestäjä pidätettäisiin ennen kuin murhayritys toteutuisi, muut tappolistalla olevat olisivat edelleen vaarassa.

Tästä syystä SBU toteutti Babtšenkon valemurhan. Se yllätti murhaa järjestelleen Hermanin, joka pidätettiin nopeasti.

Kuulusteluissa Hermanilta saatiin murhattavien toimittajien ja bloginpitäjien lista, joka sisälsi peräti 47 nimeä.

Entistä pappia värvättiin murhaan

Murha-aikeesta tuomittu Herman oli Ukrainan ainoan yksityisen asetehtaan, osittain saksalaisessa omistuksessa olevan Schmeisserin, johtaja, kertoo RadioFreeEurope (siirryt toiseen palveluun).

Herman oli julkisuudessa Ukrainan hallituksen kannattaja ja myi paljon aseita Ukrainan armeijalle, joka käy sotaa Venäjä-mielisiä kapinallisia vastaan.

Hermanin aikeet paljasti SBU:lle entinen ortodoksipappi Oleksiy Tsymbaliuk, joka oli Itä-Ukrainan konfliktin alettua liittynyt Oikeaan Sektoriin, Ukrainan kansallismieliseen puolisotilaalliseen järjestöön.

112.internationalin mukaan Herman otti yhteyttä Tsymbaliukiin ja yritti taivutella hänet murhaamaan Babtšenkon. ja muitakin listalla olleita nimiä.

Tsymbaliukin mukaan Herman oli sanonut Babtšenkon ja muiden murhalistalla olleiden olevan "vihollisia ja haittaavan Ukrainaa ja koko maailmaa". Tsymbaliukille tarjottiin murhasta 30 000 dollaria. Herman ei maininnut, että hankkeen takana olisi Venäjä, mutta Tsymbaliuk piti asiaa selvänä.

Ukrainan yleinen syyttäjä Yuriy Lutsenko kertoi myöhemmin, että Venäjän salaisen palvelun yhteyksistä Hermaniin oli saatu pitäviä todisteita.

Asiasta ei ole saatavissa tietoja puolueettomista lähteistä.

Lue lisää:

Toimittaja Babtšenko sanoo suostuneensa "omaan murhaansa" – Lavastuksessa käytettiin sian verta ja meikkaajaa

Lähteet: AFP