Tripolissa hätätila – kymmeniä kuollut yhteenotoissa viikon aikana

Mellakoiden ja väkivaltaisuuksien aikana satoja vankeja pakeni Libyan pääkaupungissa Tripolissa sijaitsevasta vankilasta.

Libya
Katossa näkyvissä kuoppa, jonka raketti-isku on aiheuttanut. taustalla siintää muita Tripolin rakennuksia ja sininen taivas ja meri.
Näkymä Tripolissa sijaitsevan hotelli al-Waddanin katolta, jossa raketti-isku teki tuhojaan 1. 9. 2018. Hotelli sijaitsee vain sadan metrin päässä Italian suurlähetystön rakennuksesta.Epa-Efe/Str

Kansainvälisen yhteisön hyväksymä Kansallisen yhtenäisyyden hallitus julisti sunnuntaina hätätilan Tripoliin ja sen lähialueille.

Nykyhallintoa vastustavat kapinallisryhmät ovat ottaneet verisesti yhteen kaupungissa tämän viikon aikana. Libyan terveysministeriön tietojen mukaan viime viikon aikana yhteenotoissa on kuollut ainakin 39 ihmistä ja 100 on haavoittunut.

Kaupungissa on tehty viime päivinä useita ohjusiskuja. Sunnuntaina kaksi ihmistä kuoli ja seitsemän haavoittui, kun ohjus osui pakolaisleiriin. Lauantaina iskun kohteeksi joutui historiallisen hotelli Al Waddan, jonka katto vaurioitui.

Sunnuntaina arviolta 400 vankia pääsi pakenemaan Tripolin eteläpuolella sijaitsevasta vankilasta mellakoiden aikana. Osa vangeista oli entisen diktaattorin Muammar Gaddafin tukijoita tai tuomittu vuoden 2011 kansannousun aikaisista rikoksista.

Paikallisen poliisin mukaan vartijat eivät kyenneet estämään pakoa, koska he pelkäsivät oman henkensä puolesta.

Gaddafin syrjäyttämisen ja kuoleman jälkeen Tripoli on ollut eri aseellisten ryhmien käymien taistelujen näyttämönä.

Lähteet: AFP, Reuters, STT