Myanmar tuomitsi vankeuteen kaksi Reutersin toimittajaa valtiosalaisuuksien paljastamisesta

Toimittajat Wa Lone ja Kyaw Soe Oo olivat raportoineet Myanmarissa Rohingya-kansan ahdingosta.

Myanmar/Burma
Myanmar tuomitsi kaksi uutistoimisto Reutersin toimittajaa seitsemäksi vuodeksi vankeuteen
Myanmar tuomitsi kaksi uutistoimisto Reutersin toimittajaa seitsemäksi vuodeksi vankeuteen. Kuvassa keskellä toinen tuomituista, Wa Lone.Lynn Bo Bo /Epa

Uutistoimisto Reuterin toimittajat Wa Lone ja Kyaw Soe Oo tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen siirtomaa-ajalta periytyvän, virallisia valtionsalaisuuksia koskevan lain perusteella. Toimittajilta oli oikeuden mukaan löydetty virallisia asiakirjoja, joita heidän ei lain mukaan ollut oikeutta pitää hallussaan.

Wa Lone (32 vuotta) ja Kyaw Soe Oo (28) olivat kiistäneet tuomion ja väittäneet, että poliisi lavasti heidät syyllisiksi. Miesten mukaan poliisi antoi heille kielletyt asiakirjat vain hetkeä ennen kuin toiset poliisit pidättivät heidät.

Puolustuksen todistajaksi kutsuma poliisi myönsikin oikeudessa, että hänen komentajansa oli käskenyt antaa kielletyt asiapaperit syytetyille. Poliisille langetettiin todistuksensa jälkeen vuoden vankeustuomio poliisisäädösten rikkomisesta.

Molemmat, liki yhdeksän kuukautta pidätettynä olleet toimittajat ovat myös kertoneet poliisin pahoinpidelleen heitä kuulusteluissa. He olivat anoneet pääsyä vapaalle jalalle odottamaan oikeuden tuomiota,. mutta anomukset oli hylätty. Wa Lonen vaimo synnytti pariskunnan ensimmäisen lapsen vajaa kuukausi sitten.

He olivat raportoineet viime vuonna Rakhinen osavaltiossa Rohingya-vähemmistökansaan kohdistuvasta vainosta. Yli 700 000 islamilaiseen Rohingya-kansaan kuuluvaa ihmistä on paennut tuhopolttoja, murhia ja raiskauksia naapurimaan, Bangladeshin puolelle.

"Surullinen päivä Myanmarille"

YK:n ihmisoikeusneuvoston tutkijoiden mukaan Myanmarin armeijan johtoa vastaan pitäisi nostaa syytteitä rohingyoiden kansanmurhasta. Myanmarin hallitus kiistää, että se tai armeija olisi osallinen vainossa.

– Tämä päivä on surullinen Myanmarille, Reutersin toimittajille Wa Lonelle ja Kyaw Soe Oolle sekä lehdistölle kaikkialla, kommentoi tuomiota Reutersin päätoimittaja Stephen J. Adler.

Adler vaati Myanmarin hallitusta purkamaan tuomion pikaisesti. Myös Britannian Myanmarin-lähettiläs Dan Chugg sanoi olevansa erittäin pettynyt tuomioon.

Jo aiemmin YK, EU, Yhdysvallat, Kanada ja Australia olivat vedonneet toimittajien vapauttamisen puolesta. Maanantaina EU vaati toimittajien välitöntä ja ehdotonta vapauttamista.

– Näitä kahta toimittajaa ei olisi ikinä pitänyt asettaa tuomiolle, koska he vain tekivät työtään. Mutta ilmeisesti hallitus on haluaa käyttää tätä oikeudenkäyntiä välineenä pelotellakseen paikallista mediaa, arvioi Human Rights Watchin Aasian toimiston varajohtaja Phil Robertson viime viikolla.

Kymmeniä toimittajia ja demokratia-aktivisteja marssi lauantaina Yangonissa, Myanmarin suurimmassa kaupungissa toimittajien puolesta. Buddhalaisenemmistöisessä Myanmarissa suuri yleisö kuitenkin tuntee suurta ennakkoluuloa Rohingya-vähemmistöä kohtaan, ja kansainvälinen kritiikki vähemmistön kohtelusta herättää vastarintaa.

Aiheesta muualla:

Timeline: Reuters journalists detained in Myanmar (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, AP, Reuters