1. yle.fi
  2. Uutiset

Journalismin asiantuntijat arvioivat Elina Grundströmin ympärillä vellonutta kohua: JSN toimintakykyinen, mainehaitat pieniä

Suomen Kuvalehti julkaisi elokuun lopulla jutun, jossa kerrottiin Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundströmin epäasiallisista johtamistavoista. Sen jälkeen päätoimittaja Ville Pernaa ja Grundström ovat kiistelleet jutun sisällöstä ja vastineoikeudesta.

Julkisen sanan neuvosto
Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström.
Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ylen Ykkösaamussa arvioitiin maanantaina Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundströmin ympärillä yli viikon ajan käytyä mediakohua ja sen vaikutuksia. Suomen Kuvalehti julkaisi 22.8. jutun, jossa se kuvasi Grundströmin johtamistapoja epäasiallisiksi (siirryt toiseen palveluun).

Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa ja Grundström ovat väitelleet julkisuudessa vastineen oikeudesta juttuun (siirryt toiseen palveluun). Viime viikolla Grundström lähestyi toimituksia tiedotteella, jossa oli mukana vastine, jota Suomen Kuvalehti ei ollut suostunut sellaisenaan julkaisemaan.

Julkisen sanan neuvosto eli JSN, jonka puheenjohtajana Grundström toimii, on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama itsesääntelyelin. Neuvoston tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Se arvioi median riippumattomuutta ja luotettavuutta, kuten esimerkiksi sitä, miten media oikaisee virheitä ja pitää huolta haastateltavien oikeuksista.

Ylen Ykkösaamussa tapausta arvioineet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että käsittelyssä oleva tilanne on erittäin poikkeuksellinen.

– Jos Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja lähettää tiedotteen, jota Suomen Kuvalehden päätoimittaja ei halua julkaista, niin onhan se hyvin poikkeuksellista, päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Arno Ahosniemi arvioi.

– Ensimmäistä kertaa ollaan tilanteessa, jossa julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja on itse joutunut voimakkaan negatiivisen mediajulkisuuden kohteeksi ja siitä on lähtenyt pitkä keskustelu liikkeelle, Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistyksen hallituksen ja Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo.

"Sana sanaa vastaan"

Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Arno Ahosniemi arvioi, että tilanteessa näyttäisi olevan sana sanaa vastaan. Hänen mukaansa on mahdotonta lähteä tässä vaiheessa arvioimaan, kumpi on oikeassa, Pernaa vai Grundström.

– Näyttää siltä, että tässä on kaksi aika vahvaa henkilöä, kaksi kenraalia vastakkain, jotka eivät kumpikaan suostu perääntymään, Ahosniemi luonnehtii.

JSN:n kannatusyhdistyksen hallituksen ja Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho myöntää, että kohu on varmasti vaikuttanut Julkisen sanan neuvoston maineeseen jollakin tapaa. Mainehaitan vakavuutta hän ei kuitenkaan osaa arvioida.

Ahosniemi on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa pientä mainehaittaa voi olla sattunut, mutta JSN on hänestä ehdottomasti toimintakykyinen.

– Jos sosiaalisessa mediassa käydään keskustelua, mainehaitta näyttäytyy yleensä siellä suurempana kuin mitä se todellisuudessa on, Ahosniemi huomauttaa.

Keskeisintä on Ahosniemen mukaan se, että sekä yleisö että toimialan toimijat itse luottavat neuvostoon. Tämän tyyppisiä ongelmia ei hänen mukaansa ole ollut.

Kaikki neuvoston jäsenet samaa mieltä

Jos sanotaan, että JSN on toimintakykyinen, mihin tämä arvio perustuu? Ahoniemi sanoo, että JSN:n toimintakykyä pystyy arvioimaan ensisijaisesti sen suhteen, kuinka nopeasti neuvosto pystyy käsittelemään päätöksiä. Läpimenoaika on ollut hänen mukaansa "ihan hyvä" viime aikoina.

Hanne Aho huomauttaa, että neuvoston jäsenet ovat koko ajan olleet sitä mieltä, että JSN on toimintakykyinen.

Journalisti-lehti kysyi viime perjantaina (siirryt toiseen palveluun) kaikilta JSN:n jäseniltä, sekä varsinaisilta että varajäseneltä, asiaa. Kaikki 25 ihmistä vastasivat ja sanoivat, että neuvosto toimii hyvin. Eipä siihen paljon ole vastaan väittämistä, Aho sanoo.

Suomen Kuvalehti on toivonut, että Julkisen sanan neuvosto tutkisi puheenjohtajansa väitteet siitä, että häntä ei ole kuultu asianmukaisesti SK:n jutussa.

Jos JSN ryhtyisi käsittelemään itseensä kohdistuvaa tapausta, se olisi päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Arno Ahosniemen mukaan uusi tilanne. Ahosniemi ei muista, että JSN:n toiminnasta tullutta kantelua olisi koskaan käsitelty JSN:ssä.

– SK:n päätoimittaja Ville Pernaa sanoi, että Grundströmiä oli kuultu ja käsitelty monipuolisesti. JSN ei anna kuitenkaan kovin teknisiä ohjeita sen suhteen, kuinka perusteellisesti haastateltavia pitäisi kuulla, Ahosniemi arvioi.

Lue lisää:

Kuuntele tästä aihetta käsitellyt keskustelu Yle Radio 1:n Ykkösaamussa

Kohun keskelle joutuneelle Elina Grundströmille synninpäästö – "JSN on toimintakykyinen"

Päätoimittajat toivovat, että kohu puheenjohtaja Grundströmin ympärillä ei vaurioita Julkisen sanan neuvoston toimintaa: ”JSN:n tehtävä on päivä päivältä tärkeämpi”

Lue seuraavaksi