Espoon Saunalahden koulun rehtori sai potkut – Irtisanominen jakaa mielipiteitä: "Vakava toimenpide etenkin, kun on kyseessä pidetty ja arvostettu rehtori"

Saunalahden koulun rehtorin irtisanominen liittyy hankintaohjeiden ja virkaehtosopimuksen noudattamiseen sekä oppilaaksi ottoon liittyviin asioihin.

Koulun johtaminen
Oppilas tekee tehtäviä tunnilla
Mikko Savolainen / Yle

Espoon Saunalahden yhtenäisen peruskoulun rehtori Hanna Sarakorpi i (siirryt toiseen palveluun)rtisanottiin viime viikon lopussa. Asiasta kertoi viime perjantaina ensimmäisenä Länsiväylä. (siirryt toiseen palveluun)

Syyksi irtisanomiselle ilmoitettiin "hallinto- ja johtamisongelmat".

Espoon sivistystoimen johtajan Aulis Pitkälän mukaan pattitilannetta oli yritetty ratkaista jo pidemmän aikaa. Pitkälä sanoo, että ennen irtisanomistaan Sarakorpi oli saanut kaksi varoitusta.

– Saunalahden koulussa on ollut pitkään johtamiseen ja hallinnointiin liittyviä ongelmia. Kaupunki järjesti rehtorille opetustyön kehittämiseen liittyvän erityisasiantuntijan viran, jossa hän olisi päässyt kehittämään opetusta. Virassa ei olisi ollut johtamista eikä esimiestehtäviä. Sarakorpi kuitenkin kieltäytyi ottamasta sitä vastaan, joten meille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin irtisanominen.

Pitkälä suostuu kertomaan, että irtisanominen liittyy hankintaohjeiden ja virkaehtosopimuksen noudattamiseen sekä oppilaaksi ottoon liittyviin asioihin. Sen tarkemmin hän ei asiaa avaa.

"Olen yllättynyt erottamisesta"

Sarakorven irtisanominen on herättänyt ristiriitaisia tunteita sekä muissa Saunalahden koulun opettajissa että oppilaiden vanhemmissa. Helsingin Sanomat kertoi, että koulun johtoryhmä lähetti Espoon päättäjille avoimen kirjeen. (siirryt toiseen palveluun) Siinä johtoryhmä kuvailee, miten "tilanne herättää meissä suurta huolta, hämmennystä ja levottomuutta”.

Aulis Pitkälä sanoo, että pedagogisissa asioissa Sarakorpi on hoitanut pestinsä onnistuneesti.

– Mutta myös johtamisen ja hallinnon olisi oltava kunnossa.

Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtaja Marika Niemi (kok.) sanoo olevansa hyvin yllättynyt Sarakorven potkuista. Hän sanoo, että ei ole ollut tietoinen siitä, että ongelmat ovat jatkuneet pitkään.

– Mielestäni irtisanominen vaikuttaa hyvin vakavalta toimenpiteeltä – etenkin kun on kyseessä pidetty ja arvostettu rehtori, joka nauttii kollegoiden ja vanhempien luottamista. Irtisanomiselle pitää olla vahvat perusteet. Itse kaipaan nyt ulkopuolisen tekemää selvitystä Saunalahden koulun johtamisesta.

Niemi kaipaisi selvitykseltä tietoa siitä, onko johtamisongelmissa kyse virheistä vai vahingossa tapahtuneita erehdyksistä.

Niemi sanoo, että täytyisi pohtia myös sitä, onko koulussa sellaisia hallinnollisia tehtäviä, jotka olisi mahdollista siirtää pois rehtorilta, jotta tämä voisi toimia pedagogisena johtajana.

– Itse arvostan koulussa juuri pedagogista johtamista ja sitä, että ydintoiminta eli hyvän opetuksen takaaminen lapsille on keskiössä.

Yrityksistä huolimatta Yle ei tavoittanut Hanna Sarakorpea.