Rehtorien esitys: Lahden ammattikorkeakoulu ja Saimaan ammattikorkeakoulu sulautetaan yhteen

Fuusiota esitetään ammattikorkeakoulujen hallituksille.

ammattikorkeakoulut
LAMKin rakennus
Yle

Lahden ammattikorkeakoulun ja Saimaan ammattikorkeakoulun rehtorit esittävät yhdistymistä. Fuusio tukisi ammattikorkeakoulujen kasvua. Rehtorit esittävät fuusioitumista koskevien valmistelujen aloittamista LUT-konserniin kuuluvien korkeakoulujen hallituksille.

– Näen, että tämänhetkisessä maailmassa ja korkeakoulukentän kiristyvässä kilpailutilanteessa fuusio on meille henkivakuutus. Olisi sulaa hulluutta jättää tämä mahdollisuus hyödyntämättä, Saimaan AMK:n rehtori Anneli Pirttilä perustelee tiedotteessa.

Lahden ja Saimaan ammattikorkeakoulut kuuluvat jo samaan LUT-konserniin, jonka kolmas osapuoli on Lappeenrannan teknillinen yliopisto. Yliopisto on vastikään vahvistanut toimintaansa Lahdessa.

Konsernineuvosto on valmistellut LUT-yliopiston, Saimaan ammattikorkeakoulun ja Lahden ammattikorkeakoulun konsernistrategiaa rehtorien johdolla. Fuusioitumisehdotus on osa konsernistrategiaa, josta on määrä päättää kaikissa kolmessa korkeakoulussa syyskuun lopussa.

LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa tähdentää tiedotteessa, ettei ammattikorkeakoulujen fuusio vaikuttaisi yliopiston perustoimintaan.

Yhteen sulautuneina Saimaan AMK ja LAMK olisivat yhdessä Suomen kuudenneksi suurin ammattikorkeakoulu. Yhdistyminen tapahtuisi aikaisintaan vuonna 2020.

Yhteinen opetus ja tutkimus voi nostaa perusrahoitusta

Lahden ammattikorkeakoulun rehtori Turo Kilpeläinen toteaa Ylelle, että jos yhdistymiseen päädytään, se ei automaattisesti tarkoita sitä, että säästöjä saataisiin esimerkiksi hallinnosta karsimalla.

– Fuusio liikkeenluovutuksena ei voi tarkoittaa sitä, että ihmisiä irtisanotaan. On lähdettävä miettimään, miten voimme kohdentaa osaamistamme ja tekemistämme.

Jos koulutusta sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa saadaan vahvistettua, se kohentaa ammattikorkeakoulun tulosta. Tulos taas vaikuttaa perusrahoituksen määrään.

LUT-konsernissa aloitettu yhteistyö Saimaan ammattikorkeakoulun ja LAMKin välillä on tuonut synergiaedut esiin.

– Jos toimisimme yhtenä organisaationa, voisimme käyttää resursseja näiden kahden alueen ja tarpeiden tukemiseksi huomattavan paljon joustavammin kuin voidaan tällä hetkellä tehdä, Kilpeläinen sanoo.

Kilpeläiseltä kysytään esimerkiksi mahdollisuuksia rakennusalan tai ensihoidon koulutuksiin. Niitä olisi tarjolla Lappeenrannassa.

– Kun ne olisi vielä toteutettu yhden organisaation puolesta, voisimme tuottaa joustavasti niitä opintoja ja tarjota sitä kautta opiskelijoille parempia mahdollisuuksia rakentaa omaa tulevaisuuttaan.

Ministeriön juttusille marraskuussa

Suunnitelmista kerrottiin maanantaina Lahden ja Saimaan ammattikorkeakoulujen henkilöstölle. LUT-konsernin korkeakoulujen hallitukset kokoontuvat 24. ja 25. syyskuuta päättämään, aletaanko fuusiota valmistella.

Jos valmistelu alkaa, suunnitelmista kerrotaan tulosneuvotteluissa opetus- ja kulttuuriministeriölle marraskuun 19. päivänä.

– Otamme asian pöydälle ja sanomme, että haluaisimme tehdä näin. Kysymme, miten valtio tähän suhtautuu ja miten he voisivat olla taloudellisesti tukemassa tätä prosessia ja sen eteenpäinmenoa, LAMKin rehtori Turo Kilpeläinen kertoo.

Sitä, koska varsinainen fuusiopäätös tehtäisiin, ei vielä tiedetä. Lahden ammattikorkeakoulussa on samanaikaisesti menossa yt-neuvottelut, jotka johtuvat liian heikosta tuloksesta.