Uudehkosta puukoulusta tuli pelkkä bussipysäkki – sisäilmaremontti venyttää koulupäivän jopa 9 tuntiin

Yli 50 oppilaan koulu korjataan Orimattilassa vain parissa kuukaudessa, mikä herättää epäilyjä. Rakentajan mielestä talo on tehty määräysten mukaisesti.

sisäilmaongelmat
Lapset odottavat suljetun koulun pihalla bussikyytiä Tönnön ja Myllylän kouluihin.
Lapset odottavat suljetun koulun pihalla bussikyytiä Tönnön ja Myllylän kouluihin maantaiaamuna 3. syyskuuta 2018.Petri Niemi / Yle

Peruskoulun ensimmäisen luokan aloittaminen on jo tavallisestikin jännittävää, mutta Orimattilassa se oli tänä syksynä erityisen jännittävää. Tom Martelinin Meela-tytär ehti käydä Järvikunnan koulun ensimmäistä luokkaa ainoastaan muutaman viikon.

Maanantaiaamuna Orimattilan Mallusjoella sijaitsevan opinahjon ovi pantiin säppiin sisäilmaongelmien vuoksi. Pihalla parveilee lapsia vanhempineen.

– Perheemme osasi pelätä jo ennakolta, että sisäilmaongelmat jatkuvat, koska mielestämme korjaustoimenpiteitä ei ole tehty tarpeeksi tähän mennessä, toteaa Tom Martelin sumuisena aamuna.

Suurin osa 52 alakoululaisesta kuljetetaan maanantaiaamusta lähtien Orimattilan keskustaan noin 20 kilometrin päähän Myllylän ja Tönnön kouluihin.

Se tarkoittaa osalle lapsista parinkin tunnin lisäystä koulupäivään. Syynä on koulumatka, joka tarkoittaa taksikyytiä kodista suljetulle Järvikunnan koululle ja siitä Orimattilan keskustaan bussilla sijaiskouluille.

– Koulupäivä venyy pahimmillaan yhdeksään tuntiin, harmittelee kolmos- ja nelosluokkalaisten rehtori Jouko Valkonen, joka kuitenkin on tyytyväinen sisäilmaremontin alkamiseen.

Ettei vain laitettaisi mittareita ja sitten testattaisi, tuleeko lapsille oireita vai ei.

Tom Martelin

Koulumatkan piteneminen tuntuu kuitenkin olevan huomattavasti pienempi paha kuin sisäilmaongelmaiseen kouluun jääminen. Osa oppilaista ja opettajista alkoi oireilla sisäilmaongelmien takia jo ensimmäisenä syksynä 2016.

Tom Martelin sanoo, että muutamassa viikossa tytärkin on kärsinyt huonosta sisäilmasta.

– Mutta onneksi oireita on kuitenkin ollut kohtuullisen vähän. Meidän perhe on päässyt vähällä.

Rehtori Jouko Valkonen ei henkilökohtaisesti ole sairastellut koulun sisäilman vuoksi.

– Olen nähnyt, kuinka toiset oireilevat. Se on tuntunut pahalta.

Rakennusneuvos Veli Hyyryläinen Elementit-E Oy (vas.) ja Tom Martelin, ekaluokkalaisen isä.
Rakennusneuvos Veli Hyyryläinen Elementit-E Oy (vas.) ja ekaluokkalaisen Meelan isä Tom Martelin.Petri NIemi / Yle

Pikaremontti herättää ajatuksia

Koulun rakentaneesta kouvolalaisesta yrityksestä arvioidaan, että korjaus vie kaksi kuukautta. Valmista pitäisi siis olla marraskuun puolivälissä, jolloin koulutyötä jatkettaisiin.

– Ikävä asia, että lapset ovat joutuneet toisiin tiloihin. Toisaalta hyvä, kun voimme tehdä töitä rauhallisesti ilman koulupäivän häiriintymistä, toteaa Elementit-E Oy:n rakennusneuvos Veli Hyyryläinen.

Hyyryläisen mukaan yhtiö tekee kaikkensa, että rakennus tulee käyttökuntoon. Hän on jopa sitä mieltä, että puuelementeistä rakennettu talo on erinomaisesti rakennettu.

– Koulu on rakennettu oikein ja hyvien käytäntöjen mukaisesti. Se täyttää rakennusmääräykset.

Rakennusneuvos ei suostu ottamaan syytä firmansa niskoille. Hänen mielestään rakennuksen hoidossa olisi ollut parantamisen varaa.

– Alkuvaiheessa oli käynyt niin, että talon salaojat olivat menneet tukkoon, eikä asiaa ollut korjattu. Rakennuksessa on ollut alipainetta tarpeettomasti. Rakennuksen alla on ylimääräistä kosteutta. Silloin suunniteltu tuuletus ei ole ollut riittävää. Jos jokin laite ilmoittaa häiriöstä, tulisi toimia heti.

Tavarat on siirretty liikuntasaliin.
Tavarat on siirretty liikuntasaliin.Petri Niemi / Yle

Tukkoon mennyt salaoja avattiin viime viikolla. Remontissa tehdään tiivistyksiä, jotta ilma ei pääse alhaalta sisälle. Samalla ehkäistään näkyville jääneiden eristeiden kuitujen siirtyminen sisäilmaan.

Elementit-E Oy on rakentanut tänä vuonna 12 000 neliötä samantyyppisiä tiloja. Rakennusneuvos Veli Hyyryläisen mukaan Järvikunnan koulu on ollut sisäilmaongelmineen yksittäistapaus yrityksen tuotannossa.

Mitä opittavaa rakennusfirmalla on Orimattilan tapauksesta?

– Kun rakennus otetaan käyttöön, meidän pitäisi varmistaa, että asiakas ymmärtää vuosittain tehtävät tärkeä asiat.

Lapsia ei haluta koekaniineiksi

Ekaluokkalaisen tytön isä suhtautuu varauksella siihen, että sisäilmaongelmat olisivat ratkenneet marraskuun puoliväliin mennessä.

– Kyläläiset ja vanhemmat ovat olleet niin aktiivisia, että ei ihan vielä uskota. Toki toivotaan, että homma hoituu kerralla kuntoon. Ettei vain laitettaisi mittareita ja sitten testattaisi, tuleeko lapsille oireita vai ei. Toivottavasti tämä hoidetaan asiallisesti, miettii Tom Martelin.

Rehtorikin miettii remontin tiukkaa aikataulua.

– Maallikkona parin kuukauden aika vaikuttaa haastavalta, mutta ovathan asiantuntijat tätä pohtineet, sanoo Jouko Valkonen.

Lue myös:

Rakennusfirma joutuu korjaamaan uudenkarhean koulun – yhtiön mukaan ongelmat johtuvat kosteasta maaperästä

Vasta pari vuotta toiminut koulu suljetaan – sisäilmaongelmat ovat piinanneet oppilaita ja henkilökuntaa alusta asti