1. yle.fi
  2. Uutiset

Historiafriikkien Washington houkuttelee miljoonia matkailijoita – Kauppakiistojen pelätään karkottavan ulkomaalaisia turisteja

Maailmankuulujen monumenttien vieressä sijaitseva Trumpin loistohotelli taistelee anniskeluoikeuksistaan.

Washington (DC)
Valkoisen talon edessä on päiväsaikaan aina turisteja.
Valkoisen talon edessä on päiväsaikaan aina turisteja.Yuri Gripas / Yle

WashingtonRonald Reaganin lentokentälle saapuva erottaa koneen ikkunasta jo kaukaa Washington DC:n tunnetuimman maamerkin. Se on Capitol-kukkulalla sijaitsevan kongressirakennuksen vitivalkoinen kupoli.

Sitä pääsee katselemaan sisäpuolelta ilmaiseksi, niin kuin lähes kaikkia Yhdysvaltain pääkaupungin monumenteista ja museoista.

Sisään haluavat kokoontuvat Capitol-kukkulan vierailijakeskuksen Emancipation Halliin maan alle. Tuhannet turistit aloittavat sieltä päivittäin tunnin mittaisen opastetun kierroksen supervallan ytimeen. Kierroksen aikana he näkevät niin menneiden kuin nykyisten amerikkalaisten kansanedustajien työpaikan, Yhdysvaltain kongressin.

Ranskalaiset löytävät ranskalaiskenraalin

Ranskalainen Coritonin perhe odottaa opaskierrosta Rotundaan eli kupolisaliin vievien 30 hiekkakiviportaan äärellä. He haluavat nähdä lähempää nimenomaan tuon jo lentokoneesta havaitsemansa maamerkin ja Constantino Brumidin vuonna 1865 maalaman freskon kupolin 55 metrin korkeuteen nousevassa katossa.

Kongressin Rotunda eli kupolisali kiinnostaa turisteja.
Kongressin Rotunda eli kupolisali kiinnostaa turisteja.Yuri Gripas / Yle

Pariisilaisperhe kertoo yllättyneensä siitä, kuinka paljon eurooppalaista historiaa kongressissa ja Washingtonissa ylipäätään tapaa. Esimerkiksi Amerikan siirtokuntien armeijassa taistelleella ranskalaiskenraali Lafayettella on kaupungissa useita muistomerkkejä. Koko Valkoisen talon pohjoispuolinen puisto on nimetty hänen mukaansa.

– Tästä Lafayettesta ei kerrota meillä koulussa mitään, IT-asiantuntijana työskentelevä Willy Coriton ihmettelee ja hänen 17-vuotias lukiota käyvä Erwan-poikansa nyökyttää vieressä.

Sää suosii sisätilojen nähtävyyksiä

Matkailijat tulevat Washingtoniin pääosin kongressin, Valkoisen talon, National Mall -puiston muistomerkkien ja kaupungin lukuisten museoiden takia. Tähän vuodenaikaan ovat suosittuja varsinkin kongressi ja museot. Niiden ilmastoiduissa sisätiloissa on miellyttävä olla, kun ulkona on yli kolmenkymmenen asteen hellesää.

Kongressi on mainio perhelomakohde, mainostavat kahden tunnin ajomatkan päästä Virginiasta neljän lapsensa kanssa saapuneet Melanie ja Jeremy Murray.

Murrayt tulivat kongressiin koko perheen voimin.
Murrayt tulivat kongressiin koko perheen voimin.Yuri Gripas / Yle

– Kaltaiselleni historiafriikille käynti täällä on aina yhtä juhlaa, Melanie-äiti naureskelee.

12-vuotias Felicity-tytär sanoo, ettei häntäkään pitkästytä.

– On käheää nähdä paikkoja, joissa presidentit ja muut historian tunneilla luetellut henkilöt ovat oikeasti olleet, Felicity sanoo.

Bruce Boaz tulee hiekkakiviportaita Rotundasta alaspäin. Hän on kotoisin Illinoisista ja vierailee pääkaupungissa viikon tavoitteenaan nähdä ilmaiseksi niin paljon kuin mahdollista.

– Olen täällä toista kertaa, ja yhtä häkeltynyt kuin viimeksi. Istuin juuri senaatin puhemiehen tuolilla, mikä oli kokemisen arvoinen juttu sekin. Oppaat osaavat kertoa asioita hauskasti ja kiinnostavasti. En pystynyt omaksumaan kaikkea, mitä olisin halunnut, koska nähtävää ja kuultavaa on niin valtavasti, Boaz kertoo.

Boazit saapuvat Illinoisista lomalle.
Boazit saapuvat Illinoisista lomalle.Yuri Gripas / Yle

20,8 miljoonaa amerikkalaista, pari miljoonaa ulkomaalaista

Washington DC on yksi koko Yhdysvaltain suosituimmista matkailukohteista. Siellä vieraili viime vuonna 20,8 miljoonaa yhdysvaltalaista (siirryt toiseen palveluun), jotka toivat kaupunkiin tuloja yli 7,5 miljardia dollaria. Pääkaupunkiseudun matkailualalla työskentelee 75 000 ihmistä.

Ulkomaalaisten turistien määrä Washingtonissa on ollut viime vuosina parin miljoonan luokkaa. Heidän määränsä on kasvanut, mutta vähemmän kuin kotimaan matkailijoiden.

Koko Yhdysvalloissa maahan saapuvien kaukomatkailijoiden määrä on kasvanut parin prosentin vauhtia, mikä on kuitenkin selvästi vähemmän kuin vastaava kasvu Euroopassa ja Aasiassa. Kauppakiistojen ja Trumpin hallinnon tiukan siirtolaispolitiikan pelätään vaikuttavan ulkomaalaisten määrään tänä vuonna lisää (siirryt toiseen palveluun).

Milanosta vaimonsa Claudian kanssa Washingtoniin saapunut Claudio Bettin sanoo, ettei halua kuulla kauppasodista eikä maan nykyisestä johtajasta.

– Trump ei kiinnosta meitä pätkääkään, pikemminkin Yhdysvaltain historia ja tavalliset ihmiset, hän selittää.

Claudio Bettin, Binod de Marco ja Claudia Bettin.
Claudio Bettin (oik.), Binod de Marco ja Claudia Bettin matkustivat Washingtoniin Milanosta.Yuri Gripas / Yle

Hän on kahden viikon kierrosmatkalla itärannikolla. Bostonin ja New Yorkin jälkeen on vuorossa Washington.

– Myin viime vuonna taloni, joten saimme viimein toteutettua unelmamme. Oli korkea aika tulla tutustumaan paikkoihin. Täällä on mielenkiintoista, palvelu on erinomaista ja ihmiset mukavia.

Trump-hotellilla paikallisia vastustajia

Trump International -hotelli on yksi Washingtonin uusista turistikohteista viime syksynä avatun maailman suurimman Raamattumuseon rinnalla. Trump-hotelli sijaitsee Pennsylvania Avenuella eli samalla kadulla kuin Valkoinen talo ja kongressi.

Se avattiin toissa syksynä pari kuukautta ennen presidentinvaaleja. Trump vitsaili silloin valtaavansa joka tapauksessa Pennsylvania Avenuen.

Turistit haluavat nähdä entiseen pääpostirakennukseen perustetun hotellin 60 metriä korkean aulan sisäpuolelta, ottaa kuvia kullanvärisistä seinistä ja juoda lasillisen baarissa, mutta varsinaista turistirysää hotellista ei ole ainakaan vielä tullut korkeiden hintojen ja Trumpin vastaisen mielialan takia.

Trump International -hotelli avattiin Washingtonissa syksyllä 2016.
Trump International -hotelli avattiin Washingtonissa syksyllä 2016.Yuri Gripas / Yle

Washingtonin naapurustoyhdistys ja seitsemän kaupungin asukasta vaativat Trump-hotellin anniskeluoikeuksien poistamista. Valituksia tehneet vetoavat Washingtonin järjestyssääntöjen kohtaan, jonka mukaan anniskeluoikeudet saavan ravintolan tai hotellin omistajan olisi oltava kunnollinen ihminen. Sitä Trump ei valittajien mielestä ole (siirryt toiseen palveluun).

Murhakorttelista turistirysäksi

Uutta ja samalla historiallista Washingtonia edustaa viime vuosina turistien suosioon noussut U-katu.

Vielä 15 vuotta sitten katua ympäröivissä kortteleissa ei uskaltanut kävellä iltaisin yksin, mutta nykyisin se on modernien asuntojen, ravintoloiden ja musiikkipubien kaupunginosa.

U-katu muistuttaa kaupungin rajusta menneisyydestä, 1980- ja 90-lukujen crack-kauppiaiden huumesodasta, jossa kuoli useita tuhansia ihmisiä. Siistiydyttyään kadusta on tullut kongressissa päivänsä viettävien matkailijoiden suosikkikohde illalla.

Lue seuraavaksi