Invavessa on metsässä harvinaisuus – esteettömille matkailukohteille on tarvetta enemmän kuin luullaan

Yrittäjä haluaa luoda koko Suomen kattavan esteettömän matkailun verkoston. Soveltavista palveluista hyötyvät pyörätuolilla liikkuvien lisäksi esimerkiksi seniorit ja lapsiperheet.

matkailu
Ville Hynysen kumppanilla Maria Ritvasella on nivelrikko ja hän tarvitsee apua vaikeakulkuisemmissa paikoissa. Hynynen ja Ritvanen pyörittävät yhdessä esteettömään matkailuun perehtynyttä yritystään.
Ville Hynysen kumppanilla Maria Ritvasella on nivelrikko ja hän tarvitsee apua vaikeakulkuisissa paikoissa. Hynynen ja Ritvanen pyörittävät Rovaniemellä esteettömään matkailuun perehtynyttä yritystä.Maija-Liisa Juntti / Yle

Rovaniemeläinen Minna Muukkonen vammautui putoamisonnettomuudessa 32 vuotta sitten. Pyörätuolilla liikkuva Muukkonen on tottunut siihen, että matkaillessa täytyy varautua esteisiin mahdollisimman hyvin etukäteen.

– Perusjutut pitää toimia. Pitää päästä sinne sänkyyn nukkumaan ja suihkuun ja pesulle. Monissa huoneissa on suihkukoppeja ja ammeita, jotka ovat kyllä hienoja, mutta tuovat heti sen esteen, Muukkonen sanoo.

Autolla liikkuessa Muukkonen kuljettaa aina mukanaan kahta erikokoista luiskaa, joiden avulla 165 kiloa painava sähköpyörätuolikin pääsee kynnyksen yli. Muukkosen mukaan esteettömyyteen kiinnitetään nykyään enemmän huomiota ja muutosta parempaan on tapahtunut esimerkiksi kotikaupungin Rovaniemen keskustassa.

Rovaniemeläinen Minna Muukkonen kehuu kotikaupungista löytyvää Vaattunkikönkään luontopolkua, jonka esteetön reitti kulkee parin kilometrin matkan metsän keskellä.
Rovaniemeläinen Minna Muukkonen kehuu kotikaupungista löytyvää Vaattunkikönkään luontopolkua, jonka esteetön reitti kulkee parin kilometrin matkan metsän keskellä.Maija-Liisa Juntti / Yle

– Isoissa kauppakeskuksissa pääsee kulkemaan pyörätuolillakin. Harmi, että pienet yrittäjät eivät sitä huomioi, vaikka investointi ei useinkaan olisi kovin iso.

Matkailukaupungissa Rovaniemellä ollaan hiljalleen heräämässä esteettömiä palvelujen kysyntään. Siitä kertoo esimerkiksi heinäkuussa perustettu esteettömän konsultoinnin yritys, jonka tavoitteena on koota yhdessä matkailutoimijoiden kanssa koko Lapin kattava esteettömän matkailun verkosto.

Mummo pääsi hillaan ensimmäistä kertaa 23 vuoteen.

Ville Hynynen, Esteetön konsultointi

Yrittäjän mukaan matkailuyritykset kokevat esteettömien palvelujen järjestämisen usein hankalaksi.

– Kaikkea ei tarvitse muuttaa. Yhteistyö on se isoin asia, että saataisiin yksi asia toiselta ja toinen toiselta. Paikat voisivat olla kaikki vähän erityyppisiä, niin matkailuelämyksestä tulisi kattavampi, Esteettömän konsultoinnin yrittäjä Ville Hynynen kaavailee.

Esteettömään matkailuun perehtynyt yrittäjä sai kipinän liiketoiminnalleen hillajängällä.

– Pääsin käyttämään omaa mummoa viime kesänä hillasuolla, ensimmäistä kertaa 23 vuoteen. Käsikynkkää mentiin, koska mummolla on huimaustauti. Minulla oli mukana hillasankko, joka toimi jakkarana, että pääsi välillä vähän lepäämään. Lopuksi se hymy, se oli vain kaikkein parasta, mitä voi palkaksi saada, Hynynen kuvailee.

27 % Euroopan väestöstä esteettömän matkailun piirissä

Myös Visit Finland (siirryt toiseen palveluun) näkee esteettömän matkailun palveluissa parantamisen varaa, sillä esteetön matkailu kasvaa maailmalla kovaa vauhtia.

– Suomalaiset matkailuyritykset eivät ole vielä täysin sisäistäneet sensorisista tai motoristisista rajoitteista kärsivien matkailijoiden potentiaalia, Visit Finlandin kehitysasiantuntija Liisa Renfors sanoo.

Pelkästään reilulla 800 000 suomalaisella (siirryt toiseen palveluun) on toimintakyvyn rajoitteita ja maailman matkailujärjestö UNWTO:n arvion mukaan 27 % Euroopan väestöstä kuuluu esteettömän matkailun piiriin.

– Vähitellen tajutaan, että esimerkiksi kasvava senioreiden joukko käyttää omalta osaltaan esteettömiä palveluja ja esteettömät palvelut saattavat olla jopa myyntivaltti, Liisa Renfors sanoo.

Luontoelämykset kaikkien ulottuville

Minna Muukkonen rullaa pitkin Rovaniemen Vaattunkikönkään luontopolkua, jonka lankkureittiä uusitaan parhaillaan. Pyörätuolilla ja lastenrattailla kuljettava luontopolku on puolitoista kilometriä ja se on yksi pisimmistä esteettömistä luontoreiteistä Suomessa.

Minna Muukkonen kaipaa esteettömiin palveluihin ja elämyksiin vaihtelua.
Minna Muukkonen kaipaa esteettömiin palveluihin ja elämyksiin vaihtelua.Maija-Liisa Juntti / Yle

– Monessa paikkaa on luontopolkuja, mutta ne on niin lyhyitä, että ei niistä sillä lailla pääse nauttimaan. Mutta tänne pääsee retkelle ja voi tuntea olevansa kunnolla luonnon keskellä, tänne ei tule kaupungin äänet, Muukkonen kiittelee.

Vaattunkikönkään reitin varrella on esteetön laavualue, jonka tulipaikalle pääsee makkaranpaistoon myös pyörätuolilla. Taukopaikan laidalta löytyy todellinen harvinaisuus, invahuussi.

– Olen kiertänyt paljon näitä luontokohteita, enkä ole missään muualla nähnyt vastaavaa, Esteettömän konsultoinnin Ville Hynynen kertoo.

Luontopalveluja tarjoava Metsähallitus pyrkii huomioimaan erilaisia luonnossa liikkujia. Esteettömiä reittejä (siirryt toiseen palveluun) löytyy joka puolelta Suomea ja palveluja kehitetään (siirryt toiseen palveluun) jatkuvasti.

– Hyvin saavutettava kohde voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Esimerkiksi levähdyspenkit saattavat olla jollekin tärkeä asia, Luontopalvelujen projektipäällikkö Riikka Mansikkaviita sanoo.

Metsähallitus on kehittänyt maastoreittien lisäksi luontoon.fi (siirryt toiseen palveluun)-palvelun kohdekuvauksia, jotta luonnossa liikkuja osaisi paremmin arvoida, soveltuuko reitti juuri hänelle.

Sähköpyörätuolia käyttävä Muukkonen sanoo, että yritykset joskus säikähtävät liikuntarajoitteisen majoittamista tai palvelemista ja muistuttaa, että hyvällä asenteella pääsee jo pitkälle, ja että monet asiat ovat helpostikin ratkaistavissa. Myös esteettömään matkailuun perehtynyt Hynynen kannustaa yrityksiä ajattelemaan esteettömyyttä mahdollisuutena.

Hyviä kulkureittejä eivät tarvitse vain pyörätuolilla kulkevat, vaan palveluista hyötyvät myös esimerkiksi mielenterveyskuntoutujat, lapsiperheet ja vanhukset.

Napapiirin retkeilyalueen esteetöntä reittiä uusitaan parhaillaan. Tällaiset kohdat voivat pysäyttää pyörätuolilla kulkevan matkan.
Napapiirin retkeilyalueen esteetöntä reittiä uusitaan parhaillaan. Tällaiset kohdat voivat pysäyttää pyörätuolilla kulkevan matkan.Maija-Liisa Juntti / Yle