1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveyspalvelut

Iskikö yskä? Netin oirekartoitus auttaa selvittämään, kannattaako lähteä terveyskeskukseen

Lahden terveysasemien asiakkaat voivat kokeilla uutta järjestelmää, jonka avulla hoidontarvetta pystytään arvioimaan ennakkoon ja koska tahansa.

Kuva: Jessica Edén / Yle

Lahtelaiset pääsevät kokeilemaan nettipalvelua, jossa hoidon tarvetta voi arvioida ennen hakeutumista hoitajan tai lääkärin vastaanotolle terveyskeskukseen.

Lahden terveysaseman aikuiset asiakkaat voivat tehdä omaolo-palvelussa oirearvion hengitystientulehduksesta, alle 65-vuotiaiden naisten virtsatietulehduksesta ja alaselkäkivuista. Nettipalvelu ohjaa asiakkaan oikean terveyspalvelun piiriin tai antaa omahoito-ohjeita.

– Kokeiluun valikoitui sairauksia, joiden hoito on melko yksinkertaista. Muitakin on tulossa myöhemmin, kertoo projektipäällikkö Soili Vierula Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Esimerkiksi toistuvien virtsatietulehdusten hoidossa on mahdollista luoda järjestelmä, jonka ansiosta potilaan ei tarvitsisi käydä välttämättä lainkaan sairaanhoitajan tai lääkärin pakeilla. Asiakas voi laittaa prosessiin käyntiin vaikkapa sunnuntai-iltana.

– Tieto voi siirtyä sähköisesti sairaanhoitajalle, joka voi pyytää lääkäriä kirjoittamaan reseptin, Vierula selittää.

Omaolo-palvelun oirearviokyselyt perustuvat tutkittuun tietoon ja hoitosuosituksiin. Oirearviointia voi käydä tekemässä myös kirjautumatta sisään palveluun.

– Palvelusta voi antaa palautetta, ja juuri sitä me nyt kaipaamme, projektipäällikkö Soili Vierula painottaa.

Testimahdollisuus löytyy osoitteesta https://oirearvio.omaolo-beta.fi/ (siirryt toiseen palveluun) ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).