Iskikö yskä? Netin oirekartoitus auttaa selvittämään, kannattaako lähteä terveyskeskukseen

Lahden terveysasemien asiakkaat voivat kokeilla uutta järjestelmää, jonka avulla hoidontarvetta pystytään arvioimaan ennakkoon ja koska tahansa.

terveyspalvelut
Lääkäri kuuntelee potilaan keuhkoja.
Jessica Edén / Yle

Lahtelaiset pääsevät kokeilemaan nettipalvelua, jossa hoidon tarvetta voi arvioida ennen hakeutumista hoitajan tai lääkärin vastaanotolle terveyskeskukseen.

Lahden terveysaseman aikuiset asiakkaat voivat tehdä omaolo-palvelussa oirearvion hengitystientulehduksesta, alle 65-vuotiaiden naisten virtsatietulehduksesta ja alaselkäkivuista. Nettipalvelu ohjaa asiakkaan oikean terveyspalvelun piiriin tai antaa omahoito-ohjeita.

– Kokeiluun valikoitui sairauksia, joiden hoito on melko yksinkertaista. Muitakin on tulossa myöhemmin, kertoo projektipäällikkö Soili Vierula Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Esimerkiksi toistuvien virtsatietulehdusten hoidossa on mahdollista luoda järjestelmä, jonka ansiosta potilaan ei tarvitsisi käydä välttämättä lainkaan sairaanhoitajan tai lääkärin pakeilla. Asiakas voi laittaa prosessiin käyntiin vaikkapa sunnuntai-iltana.

– Tieto voi siirtyä sähköisesti sairaanhoitajalle, joka voi pyytää lääkäriä kirjoittamaan reseptin, Vierula selittää.

Omaolo-palvelun oirearviokyselyt perustuvat tutkittuun tietoon ja hoitosuosituksiin. Oirearviointia voi käydä tekemässä myös kirjautumatta sisään palveluun.

– Palvelusta voi antaa palautetta, ja juuri sitä me nyt kaipaamme, projektipäällikkö Soili Vierula painottaa.

Testimahdollisuus löytyy osoitteesta https://oirearvio.omaolo-beta.fi/ (siirryt toiseen palveluun) ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).