Hyppää sisältöön

Ilmatieteen laitos: Touko-elokuu oli mittaushistorian lämpimin

Koko maan keskilämpötila oli touko-elokuussa jopa 0,3 astetta lämpimämpi kuin toiseksi lämpimimpänä vuonna 1937.

Kulunut kesä oli mittaushistorian lämpimin, mikäli tarkastellaan toukokuusta elokuuhun välistä aikaa, Ilmatieteen laitos kertoo. Tulos pätee niin yksittäisillä havaintoasemilla kuin koko maan keskiarvonakin.

Koko maan touko-elokuun keskilämpötila oli jopa 0,3 astetta lämpimämpi kuin toiseksi lämpimimpänä vuonna 1937.

Ilmatieteen laitoksen tilastoissa kesä eli kesä-elokuu oli tänä vuonna noin kaksi astetta tavanomaista lämpimämpi. Näin lämmin kesä toistuu Suomessa keskimäärin 20‒30 vuoden välein.

Joillakin paikkakunnilla rikottiin kautta aikojen lämpöennätyksiä. Helsingin Kaisaniemessä kesä oli aseman 174-vuotisen mittaushistorian jaetulla ykkössijalla vuoden 2011 kanssa. Sodankylän Tähtelässä kesä oli aseman 118-vuotisen mittaushistorian toiseksi lämpimin, vain vuonna 1937 kesä oli lämpimämpi.

Kesän ylin lämpötila, 33,7 astetta, mitattiin Vaasan Klemettilässä 18.7. Se on toiseksi korkein huippulämpötila ainakin 60 vuoteen. Ainoastaan kesällä 2010 on mitattu tätä korkeampi lämpötila (37,2 astetta).

Hellettä harvinaisen paljon, kuivuus poikkeuksellista

Suomessa mitattiin tänä kesänä hellettä eli yli 25 asteen lämpötiloja jossakin päin maata 63 päivänä. Se on toiseksi suurin määrä 1960-luvulta alkaen. Vain vuonna 2002 on mitattu enemmän hellepäiviä, 65 kappaletta. Tilastojen valossa hellelukemat ovat mahdollisia vielä syyskuussa.

Hellettä mitattiin maan eteläosassa noin 40 päivänä ja Lapin asemilla noin 20 päivän molemmin puolin. Hellepäiviä oli paikkakunnasta riippuen 10‒30 tavanomaista enemmän. Yksittäisistä havaintoasemista eniten hellepäiviä mitattiin Heinolassa, 46 kappaletta.

Kesäkuu-elokuu oli tavanomaista vähäsateisempi maan länsipuoliskolla. Etenkin Ahvenanmaalta Keski-Suomeen yltävällä alueella sademäärät jäivät vain noin puoleen tavanomaisesta, mikä on harvinaista. Vastaavaa toistuu keskimäärin 10–30 vuoden välein.

Muutamilla havaintoasemilla maan lounaisosassa kesä oli jopa ennätyksellisen kuiva. Kuivuus alkoi jo toukokuussa ja maan länsiosassa ei käytännössä satanut juuri lainkaan yli kuukauteen.

Elokuu oli erittäin lämmin

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan elokuu oli 1–3 astetta tavanomaista lämpimämpi. Suurin lämpötilapoikkeama mitattiin maan itäosassa, jossa vastaavanlainen elokuu toistuu keskimäärin kerran 10–30 vuodessa.

Elokuu oli koko kesän tavoin tavanomaista kesää kuivempi maan länsiosassa, jossa sademäärä jäi paikoin alle puoleen tavanomaisesta. Maan pohjoisosassa sademäärä oli keskiarvojen yläpuolella, Pohjois-Lapissa paikoin jopa kaksinkertainen tyypillisiin arvoihin verrattuna.

Salamoita paikannettiin elokuussa noin 61 000, mikä oli kaksinkertainen määrä tavanomaiseen nähden. Lähes kaikki salamointi painottui kahdelle päivälle 2.-3. elokuuta.

Lue lisää:

.
.