Poliisi: Kotkan koulukiusaamistapauksessa ei rikosta – poika laittoi oppitunnilla pariston suuhunsa

Kotkaa kuohuttanutta koulukiusaamistapausta tutkittiin törkeänä pahoinpitelynä. Poliisi kuulusteli viikonlopun aikana neljä epäiltyä ja kaksi todistajaa.

koulut
Koululainen käyttää älypuhelinta.
Kuva on arkistosta.Tommi Parkkinen / Yle

Poliisi ei enää epäile rikosta Kotkassa viime viikolla esiin tulleessa vakavassa koulukiusaamisepäilyssä. Poliisi epäili aluksi jutussa mahdollista törkeää pahoinpitelyä.

Iltalehti kertoi (siirryt toiseen palveluun) alun perin tiistaina, että kotkalainen yhdeksäsluokkalainen poika olisi pakotettu laittamaan suuhunsa vuotavia paristoja ja myrkyllisiä hevoskastanjoita.

Rikosylikonstaapeli Jarmo Rahkola Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että viikonlopun aikana kuultiin neljää teosta epäiltyä poikaa, kahta todistajaa sekä mahdollista uhria.

– Epäillyt ja todistajat kertoivat yhtenäisesti, että mitään pakottamista, painostamista, uhkaamista tai yllyttämistä ei ole tapahtunut. Tämä poika on yllättäen itse laittanut kesken oppitunnin pariston suuhunsa. Rikosta ei siis enää epäillä, sanoo Rahkola.

Saman luokan oppilaita

Ennen oppituntia poika oli poliisin mukaan laittanut koulun pihalla suuhunsa hevoskastanjoita. Poika itse on edelleen sitä mieltä, että häntä yllytettiin tilanteessa. Kaikki asianosaiset olivat samalla luokalla kotkalaisessa koulussa.

Tapaus on aiheuttanut viikon aikana kiivasta keskustelua koulukiusaamisesta. Keskustelu on näkynyt myös koulussa, jossa epäilty kiusaaminen olisi tapahtunut. Kyseistä koulua käyvä nuori otti yhteyttä Ylen toimitukseen ja kertoi oppilaiden ahdistuneen koulun ympärillä vellovasta kohusta.

Erityisesti sosiaalisessa mediassa kirjoittelu meni törkeyksiin, vaikka tapahtumiin liittyvät faktat eivät olleet kommentoijien tiedossa.

Kotkalainen nuorisovaltuutettu Mindi Havumäki otti Ylen haastattelussa kantaa tapaukseen ja peräänkuulutti malttia varsinkin aikuisilta.

Koulun rehtori Anders Nordström sanoo, että tapauksen saama huomio ja suoranainen "mediasirkus" on vaikuttanut koulutyöhön. Rehtorin mukaan oppilaat ja heidän vanhempansa ovat ottaneet tapauksen raskaasti.