Tiesitkö, että koiran voi rekisteröidä ainakin neljään eri paikkaan? Pakkorekisterin toivotaan selkeyttävän tilannetta

Koirien pakkorekisteröintiin liittyvä selvitys valmistuu syksyllä. Pakkorekisteröinti aloitettaisiin ehkä vuonna 2021. Tällä hetkellä koiranomistajia hämmentää, kun rekisteröinnin voi tehdä useaan eri tietokantaan.

koira
Kaksi koiraa poseeraa kameralle.
Penni ja Hygge löytyvät helposti, jos menevät hukkaan: heidät on asianmukaisesti rekisteröity.Jenni Joensuu / Yle

Koirien pakkorekisteröinti tulee ajankohtaiseksi syksyllä. Maa- ja metsätalousministeriö on pyytänyt tunnistusmerkintärekisteristä selvityksen (siirryt toiseen palveluun), joka valmistuu syksyn aikana.

Satakunnan alueen koirarankkuri Jaakko Rainiola pitää koirien pakollista rekisteröintiä hyvänä asiana, muttei usko sen toimivan käytännössä koko maan laajuudella.

– Esimerkiksi maaseudulla koiria ei saada kattavasti rekisteröityä. Ei niitä siellä sirutella, Rainiola sanoo.

Pakollinen tunnistusmerkintä – eli koiran ihon alle laitettava pieni siru – helpottaisi erityisesti löytökoirien asemaa. Rainiolan oman kokemuksen perusteella ongelmana on, että monella koiralla saattaa olla siru, mutta sieltä ei löydy omistajan tietoja.

– Jos omistajan tiedot on päivitetty koiran siruun, löytökoira saadaan helposti kotiin. Joskus koiran sirussa ei ole omistajan saati kasvattajan tietoa. Silloin siru on täysin turha.

Kennelliiton rekisteri on tunnetuin, muttei ainoa

Kasvattajilta ostetut, puhdasrotuiset koirat merkitään Suomen Kennelliiton rekisteriin. Tai ainakin pitäisi merkitä. Koiranpennun uuden omistajan vastuulla on tehdä omistajailmoitus, joka mahdollistaa myös sen, että koiran sirusta löytyy omistajan tiedot.

Kennelliitossa on olemassa rekisterit myös sekarotuisille ja paperittomille koirille. Rekistereitä on kyllä muitakin. Palveleeko monen samanaikaisen rekisterin ylläpitäminen koiranomistajia?

Toivon sydämestäni, että lakimuutoksen myötä tulisi vain yksi rekisteri.

Annulii Koponen

– Toivon sydämestäni, että lakimuutoksen myötä tulisi vain yksi rekisteri, johon syötetään kaikkien eläinten tiedot, sanoo Annulii Koponen Miljoona mikrosirua (siirryt toiseen palveluun) -projektista.

Sen tarkoitus on siruttaa ja rekisteröidä miljoona kennelnimetöntä eläintä.

Kennelliitto: Koiran rekisteröinti kannattaa aina

Tällä hetkellä Kennelliiton rekisterin lisäksi on olemassa Turvasiru- ja Siruhaku -nimiset rekisterit. Kennelliiton toiminnanjohtaja Markku Mähönen kertoo, että pelkästään Kennelliiton rekisterissä on tällä hetkellä yli 500 000 koiraa.

– Tärkeintä on, että ihmiset siruttavat ja rekisteröivät lemmikkinsä, jotta esimerkiksi karkulaisten löytäminen on helpompaa.

Pakkorekisteröinnin (siirryt toiseen palveluun) hyötyjä olisivat Mähösen mukaan koirien salakuljetusten ja pentutehtailun väheneminen, eläintenpitokiellon seuraaminen ja tieto tarttuvien tautien leviämisestä.

Moni haluaa koiran, mutta se ei saisi maksaa mitään.

Jaakko Rauniola

Koirarankkuri Jaakko Rainiola uskoo, että esimerkiksi pentutehtailua saataisiin osittain vähennettyä pakkorekisteröinnin avulla, mutta kokonaan siitä ei päästä eroon.

– Uskon, että pentutehtailu jatkuu, vaikka ihmiset pakotettaisiinkin rekisteröimään koiransa. Se on niin hyvä bisnes. Jos kaikki pennunostajat olisivat tiukkoja, mutta eihän niin ole. Moni haluaa koiran, mutta se ei saisi maksaa mitään.

Lue lisää:

Tällaisia hyötyjä pakollisella koirien rekisteröinnillä haetaan – "Tuleehan siitä lisää taakkaa koirien omistajille"

Ehdotusta eläinsuojelulaista muutettiin: Jatkuvaa veden saantia edellytetään, koirille tulee pakollinen rekisteröinti

Koirabisnes on kovaa peliä – pentutehtailua, huijausta ja kalliita lääkärilaskuja, mutta myös iloa omistajille