1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sunny Car Center

Sunny Car Centerin korvausoikeudenkäynti pitkittyy – liikemies Markku Ritaluomakin valitti miljoonakorvauksistaan hovioikeuteen

Jo aiemmin Sunny Car Centerin entinen hallituksen jäsen Iisakki Kiemunki on valittanut tuomiostaan. Yhtiön konkurssipesä haluaa Ritaluomalta ja Kiemungilta varoja takaisin.

Sunny Car Center
Kuva oikeussalista, jossa tuomarit kuuntelevat vastaajaa videoyhteyden kautta
Oikeuden istunto maaliskuussa 2018. Markku Ritaluomaa kuultiin videoyhteydellä.Hannu Harhama / Yle

Entinen Sunny Car Centerin toimitusjohtaja, liikemies Markku Ritaluoma jätti valituksensa Kanta-Hämeen käräjäoikeuden määräämistä miljoonakorvauksista Turun hovioikeudelle viimeisenä valituspäivänä, 31. elokuuta. Sunny Car Centerin konkurssipesällä on nyt kaksi viikkoa aikaa tutustua Ritaluoman valitukseen, ja jättää halutessaan myös valitus sitä vastaan.

Myös yhtiön entinen hallituksen jäsen, hämeenlinnalainen silloinen kaupunginvaltuutettu Iisakki Kiemunki on jo valittanut tuomiostaan hovioikeuteen. Kiemunki toimi tuolloin yhtiön hallituksessa Hämeenlinnan kaupungin edustajana, koska Hämeenlinna oli vähemmistöosakkaana Ritaluoman yhtiössä.

Sunny Car Centerin konkurssipesä puolestaan oli tyytyväinen Kanta-Hämeen käräjäoikeuden huhtikuussa antamaan ratkaisuun.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi huhtikuussa Markku Ritaluoman maksamaan konkurssipesälle korvauksia lähes 6,2 miljoonaa euroa. Iisakki Kiemunki sai oikeudenkäynnissä maksettavakseen sovittelun jälkeen korvauksia 350 000 euroa.

Varattomien oikeudenkäynnit maksaa valtio

Sunny Car Center päätyi konkurssiin syksyllä 2015. Tämän jälkeen konkurssipesä ja sen julkisselvittäjä Jorma Tuomaala on tutkinut yhtiön kirjanpitoa, yhtiön vaiheita ja toimintakulttuuria sekä rahankäyttöä. Hämeenlinnan kaupunki oli mukana yhtiössä vähemmistöosakkaana talveen 2014 saakka.

Sunny Car Centerille määrätystä erikoistilintarkastuksesta on ilmennyt, että Ritaluoma on matkustellut maailmalla ja viettänyt yhtiön rahoilla luksuselämää. Yhtiö on myös maksanut toimitusjohtajalleen huomattavan korkeaa palkkaa, alkuvuonna 2014 jopa 44 000 euroa kuukaudessa, vaikka yhtiöllä ei ole ollut tuloja lainkaan.

Oikeudenkäynnissä maaliskuussa Ritaluoma esiintyi videoyhteyden kautta ilmeisesti Yhdysvalloista. Suomessa Ritaluoma on todettu varattomaksi ja hänen oikeudenkäyntikulunsa maksaa näin valtio.

Sunny Car Centerin pesäluetteloa ei ole saatu vahvistetuksi, koska yhtiön vastuullinen liikemies Markku Ritaluoma ei ole ollut Suomessa lokakuun 2014 jälkeen.

Toteutumattoman hämeenlinnalaisen suurautokauppakeskuksen asioita on puitu oikeudessa pian kolmisen vuotta.

Autokaupan saaga työllistää lakimiehiä ja toimittajia

Sunny Car Center sai alkuvaiheessa rahaa monilta tunnetuilta yrityksiltä, kuten Suomen Siemens, ja paikallisrahoittajilta kuten Keskinäinen Vakuutusyhtiö Pohjantähti ja Lammin Säästöpankki. Yhtiöt ovat joutuneet ilmeisesti alaskirjaamaan tappionsa jo vuosia sitten kirjanpitoonsa.

Sunny Car Centerin luoma uudenlaisen autokaupan menestystarina oli romuttunut loppukesästä 2014 muun muassa lupailtuun Chiluba-rahoitukseen Sambiasta. Ritaluoma on itse sittemmin kertonut joutuneensa huijausten uhriksi.

Sunny Car Center asetettiin värikkäiden julkisuusvaiheiden jälkeen konkurssiin syksyllä 2015. Tätä ennen yhtiön vastuullinen toimitusjohtaja oli vetänyt jo omat johtopäätöksensä ja lähtenyt Suomesta syksyllä 2014.

Jupakka on työllistänyt eri tahoja runsaat kahdeksan vuotta. Markku Ritaluoman uusin valitus käräjäoikeuden päätöksestä lähtee Turun hovioikeudelle mahdollisen vastavalituksen määräajan jälkeen 17. syyskuuta.

Turun hovioikeudessa asia on käsittelyssä aikaisintaan alkuvuodesta 2019.

Lue seuraavaksi