Pirkanmaan vuoden yrittäjä perusti yrityksensä vain 22-vuotiaana ja sitten tulikin lama

Satu Holma Ikaalisista on Pirkanmaan vuoden yrittäjä.

yrittäjyys
Kirjakauppias Satu Holma
Satu Holma on nähnyt kirjakaupan murroksen.Holman perhealbumi

Kirjakauppias Satu Holma on Pirkanmaan maakunnallinen Vuoden yrittäjä 2018. Holma on pyörittänyt Ikaalisissa kirjakauppaa 28 vuotta.

Palkinto luovutettiin Holmalle Pirkanmaan Yrittäjien juhlassa Tampereen Tullikamarilla maanantaina illalla.

– Kuullessani palkinnosta olin kuin puulla päähän lyöty, mutta äärettömän ilahtunut. Pidän tätä paitsi suurena kunniana itselleni ja toiminnalleni, myös yhtä lailla kumarruksena kaikkien pirkanmaalaisten yksinyrittäjien suuntaan, Holma kertoo.

Holma on toiminut pitkään Ikaalisten ja koko maakunnan elinkeinoelämän järjestöissä. Pirkanmaan Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Janne Vuorinen kertoo, että Vuoden yrittäjä -titteli on huomionosoitus myös tästä työstä.

Pirkanmaan Yrittäjät halusi tänä vuonna palkita Vuoden yrittäjänä nimenomaan yksinyrittäjän. Pirkanmaan Yrittäjien 9 000 jäsenestä yli puolet on yksinyrittäjiä.

Haastava ala elää murrosta

Holma ryhtyi yrittäjäksi 22-vuotiaana oltuaan asiakaspalvelutehtävissä useita vuosia. Hän hankki työnantajaltaan ensin Parkanon kirjakaupan ja osti myöhemmin lamassa konkurssiin menneen Ikaalisten kirjakaupan, jossa oli ollut töissä. Parkanon kirjakaupan Holma myi pois.

– Olin nuori ja hullu. Tyhjästä jos lähtee, ei korkealta voi pudota, Holma kuvaa uskaltamistaan.

Kirjakaupat ovat kokeneet digitalisaatiossa isoja muutoksia. Holman mielestä erikoisliikkeet pystyvät kilpailemaan ketjumyymälöiden kanssa, vaikka ala on haastava.

Erikoiskauppa kilpailee Holman mukaan kahdella valtilla: palvelulla ja hinnalla. Holma katsoo verkosta, millä hinnalla esimerkiksi oppikirjoja myydään ja hinnoittelee sen mukaan tuotteet mahdollisimman edullisiksi.

– Pyrin palvelemaan asiakkaat mahdollisimman hyvin. Jos jotain ei ole, sitten tilataan.