Sadat ihmiset ihastelivat Jännevirran uutta siltaa ja järvimaisemaa – autot pääsevät sillalle syyskuun puolivälissä

Tutustumisilta osoitti, että Jännevirran uusi silta kiinnostaa runsaasti yleisöä. Sillalla kävi paljon väkeä.

sillat
Jännevirran uusi ja vanha silta syyskuussa 2018.
Antti Karhunen / Yle

Jännevirran uusi silta herätti suurta kiinnostusta maanantai-iltana. Suuri yleisö pääsi nyt ensimmäistä kertaa tutustumaan uuteen siltaan. Jännevirran siltatyöt alkoivat syksyllä 2016.

Sillan lähellä asuva kuopiolainen Mika Ylönen katseli tyytyväisenä Juurusveden maisemia noin 30 metrin korkeudessa. Päivittäin Jännevirran yli ajava Ylönen on iloinen, että liikenne sujuvoituu huomattavasti entisestä.

– Kiva tunnelma. Vanha silta on ollut solmu jo pitkään. Veikkaan, että kun uusi silta valmistuu, niin ei hirveästi vastustusta ole, sanoo Ylönen.

Mika Ylönen tutustui Jännevirran uuteen siltaan syyskuussa 2018.
Mika Ylönen tutustui Jännevirran uuteen siltaan.Antti Karhunen / Yle

Ajoneuvoliikenne siirtyy uuden sillalle syyskuun puolivälissä. Liikenneviraston projektipäällikkö Hannu Nurmi ei vielä paljasta tarkkaa ajankohtaa julkisuuteen.

Ysitielle Kuopion ja Siilinjärven rajalle rakennetulla sillalla on vielä paljon töitä jäljellä. Parhaillaan sillalla asennetaan kaiteita ja tehdään maalauksia. Myös valaisinasennukset ovat vielä kesken.

"Upea silta ja helpottaa liikennettä"

Kuopiosta katsottuna myös sillan "takana" asuvat Liisa ja Pauli Jäntti olivat ihmettelemässä uutta paikallista maamerkkiä.

– Silta on tosi upea. Eläkeläisinä meillä ei niin kiire ole, mutta kyllä silta tuo helpotusta liikenteelle, sanoo Liisa Jäntti.

– Maisema on huikea. Se on harmi, ettei sillan kevyen liikenteen väylän varrella ole taukopaikkaa kuten Kallansilloilla. Sellainen olisi kyllä pitänyt tehdä, miettii Pauli Jäntti.

Liisa ja Pauli Jäntti Jännevirran uuden sillan kannella syyskuussa 2018.
Liisa ja Pauli Jäntti kävivät katsomassa Jännevirran uutta siltaa.Antti Karhunen / Yle

Jäntit ovat seuranneet pari vuotta jatkunutta siltahanketta tarkasti. Uusi silta on ollut vakiopuheenaihe tuttuja tavatessa. Jännevirran kupeessa jo lapsena asuneella Liisa Jäntillä on muistoja Jännevirran vanhasta sillasta 1960-luvulta lähtien. Silta piti ylittää joka päivä koulumatkalla.

– Silloin isot autot tuntuivat sillalla tosi korkeilta. Ei 60-luvulla ollut mitään kevyen liikenteen väylää vaan koululaiset kulkivat siellä tien reunalla. Ihmettelen kyllä miten meidän vanhemmat päästivät lapset kulkemaan siltaa pitkin, muistelee Liisa Jäntti.

Uutta siltaa ihasteli maanantai-iltana myös kuopiolainen Pertti Räsänen. Perheen mökkimatka Nilsiään menee joskus Jännevirran läpi, joten uusi silta oli katsastettava heti, kun se oli mahdollista.

– Tämä on hieno ja täältä on hyvät näköalat. Silta oli nyt viimeinen hetki uusia, kohta olisi käynyt kuin Italiassa, sanoo Räsänen.

Sillan lähellä asuva Enni Mykkänen oli myös tyytyväinen näkemäänsä. Pienten lasten äiti sanoo jonottaneensa monet kerrat Jännevirralla, kun vanha silta on avattu laivoille ja maantieliikenne on joutunut odottamaan.

– Silta näyttää hyvälle ja kyllä oli jo aika se tänne saada. Hyvä, ettei enää jatkossa tarvitse laivojen takia odotella. Pojan kanssa on myös innolla käyty katsomassa siltatyömaan koneita, kertoo Mykkänen.

Jalankulkijat ja pyöräilijät pääsevät uudelle sillalle syys-lokakuun vaihteessa

Luminen talvi viivästytti sillan kansivalua viime keväänä. Valu tehtiin toukokuun alkupuolella. Monta päivää kestänessä valussa siltakanteen tarvittiin betonia 3 500 kuutiometriä.

Liikenneviraston mukaan uuden sillan kevyen liikenteen väylä valmistuu käyttöön syys-lokakuun vaihteessa. Jännevirran vanhan maatiesillan purkutyöt alkavat syksyllä ja vanha silta on purettu marraskuussa.

Jännevirran vanha kaarisilta.
Jännevirran vanha silta puretaan syksyn aikana.Antti Karhunen / Yle

Saimaan syväväylä siirtyy uudelle reitille sillan keskikohdalle joulukuussa. Uuteen siltaan liittyviä istustustöitä jää vielä osin ensi keväälle.

Liikennevirasto arvioi siltahankkeen maksavan kaikkineen noin 35 miljoonaa euroa.

Uusi silta palvelee vähintään sata vuotta

Uusi silta on 577 metriä pitkä ja valmistuttuaan se on Suomen kuudenneksi pisin maantiesilta. Uuden sillan käyttöiäksi on laskettu 100 vuotta.

Uusi silta korvaa vanhan, vuonna 1951 valmistuneen sillan. Samalla raskaan liikenteen kuljetukset helpottuvat, kun enää ei tarvitse käyttää kiertoteitä vanhan sillan painorajoituksen takia.

Rahtilaiva lähestyy Jännevirran siltaa.
Antti Karhunen / Yle

Myös ajoittaiset liikenneseisaukset Jännevirralla loppuvat, sillä jatkossa siltaa ei tarvitse enää avata rahtilaivoille ja huviveneille. Sillan alikulkukorkeus vesiliikenteelle on 24,5 metriä. Jännevirran vanha kääntösilta on avattu laivoille ja veneille vuosittain yli 500 kertaa.