Sinisten ja kokoomuksen vaaliliitosta keskusteltu Satakunnassa – molemmilla useampia verkkoja vesillä

Käytännössä vaaliliitossa on kyse siitä, kuinka paljon ääniä sinisten kansanedustaja Ari Jalonen toisi mukanaan kokoomukselle.

Satakunta
Äänestyslippua pudotetaan vaaliuurnaan
Siniset ja kokoomus harkitsevat vaaliliittoa Satakunnassa.Meeri Niinistö / Yle

Kokoomus ja siniset harkitsevat alustavasti vaaliliittoa Satakunnassa. Puolueet laskevat, pystyisivätkö ne saamaan yhdessä enemmän kansanedustajia kuin erikseen.

Kokoomuksen kenttäväessä ajatus vaaliliitosta ei kerää yksinomaan myönteisiä arvioita. Liitto voisi kuitenkin auttaa puoluetta saamaan Satakunnasta toisen kansanedustajan. Viime eduskuntavaaleissa kokoomus olisi tarvinnut toiseen kansanedustajan paikkaan lähes 5 100 lisä-ääntä.

Keskusteluja moneen suuntaan

Molemmista puolueista kerrotaan, että alustavia keskusteluja mahdollisista vaaliliitoista käydään useampien puolueiden kanssa.

– Tavoitteemme on eduskuntavaaleissa on olla Satakunnan kahden suurimman puolueen joukossa. Uskon, että puolue pystyy saamaan kaksi paikkaa jo omilla äänillä, sanoo toiminnanjohtaja Antti Ahonen.

Kokoomus päättää mahdollisten virallisten vaaliliittoneuvottelujen aloittamisesta ylimääräisessä piirikokouksessa syys–lokakuun vaihteessa

Sinisiä on kansanedustaja Ari Jalosen mukaan lähestytty useammasta suunnasta.

– Olemme myös itse olleet aktiivisia eri suuntiin. Tarkemmin en halua suunnitelmista vielä kertoa.

Jalosen äänillä spekuloidaan

Vaaliliitossa puolueet keräävät äänet yhteiseen pottiin. Tämä voi parhaimmillaan tuoda hyötyjä kaikille osapuolille. Satakunnassa todennäköisin vaaliliittokaksikko on kokoomus ja siniset.

Käytännössä vaaliliitossa on kyse siitä, kuinka paljon ääniä sinisten kansanedustaja Ari Jalonen toisi mukanaan kokoomukselle. Jalosen kannatus on viime eduskuntavaaleista todennäköisesti pudonnut merkittävästi. Tuolloin hän keräsi 5 753 ääntä.

Viimeksi kokoomus sai yhden kansanedustajan. Kokoomuksen kannalta ihanteellisessa tilanteessa Jalonen toisi vaaliliitolle tuhansia ääniä mutta silti kahden kokoomuslaisen pitäisi saada enemmän ääniä kuin Jalosen.

Jalonen taas tietää varmasti, että hänen ainoa mahdollisuutensa jatkaa kansanedustajana on päästä vaaliliittoon ja kerätä tällä listalla ainakin toiseksi eniten ääniä.

Ei kirkossa kuulutettu

Vaaliliitto ei ole kirkossa kuulutettu. Kokoomuspiireissä varmasti pohditaan, voiko yhteistyö iskeä omaan nilkkaan ja karkottaa äänestäjiä.

Viime eduskuntavaaleissa puolueen kenttäväki torjuikin piirijohdon neuvotteleman vaaliliiton vihreiden kanssa.