Tarvitseeko Suomi uuden digiministerin? Järjestöt katsovat, että uudelle ministerille on akuutti tarve

Teknologiateollisuus julkaisee digiminsteriselvityksen tässä kuussa.

digitaaliteknologia
nuori käyttää pädiä
Kun illansuussa poistut työpaikaltasi, olet saattanut käydä sekä Twitterissä että Facebookissa useita kertoja, vaihtanut päivän mittaan monta Whatsapp-viestiä eri ryhmissä, silmäillyt Instagram-kuvavirtaa ja vaikkapa hoitanut koulun Wilma-sivulla ja muualla verkossa yksityisasioita. AOP

Neljä järjestöä vaatii, että Suomen seuraavaan hallitukseen pitää perustaa digiministerin tehtävä. Järjestöt ehdottavat, että uuden ministerin vastuulla olisi tietopolitiikan johtaminen ja keskeisten digitalisaatiohankkeiden koordinointi.

Avauksen takana ovat Ohjelmistoyrittäjät, Palvelualojen työnantajat (Palta), Suomen Yrittäjät ja Teknologiateollisuus.

Nykyisin digitalisaation edistäminen on usean eri ministeriön ja ministerin vastuulla. Järjestöjen mukaan suurin haaste on se, että julkisen ja yksityisen sektorin digitalisaatiota valmistellaan eri ministeriöissä ilman kokonaisjohtajuutta.

Järjestöt muuttaisivat tilannetta sijoittamalla riittävällä toimivallalla varustetun digiministerin Valtioneuvoston kansliaan. Lisäksi järjestöt katsovat, että uuden Digi- ja väestötietoviraston pitäisi toimia digiministerin ohjauksessa.

– Digiministerille on Suomessa akuutti tarve. Mantereiden välillä kytee ja eurooppalainen kehitys laahaa perässä, sanoo Ohjelmistoyrittäjien toimitusjohtaja Rasmus Roiha järjestöjen tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Teknologiateollisuus julkaisee syyskuussa digiministeriselvityksen. Vaikuttajatutkimuksiin erikoistuneen Aula Researchin tekemässä selvityksessä vertailtiin Euroopan maiden julkisen sektorin digitalisaatiostrategioita ja -hallintoa.

Teknologiateollisuuden digitalisaatiojohtaja Ville Peltolan mukaan eurooppalaiset esimerkit osoittavat, että selkeä toimivalta ja määrätietoinen toimeenpano vievät digitalisaatiota tuloksellisesti eteenpäin.

Paltan elinkeinopolitiikan asiantuntijan Jari Konttisen mukaan datan hyödyntäminen ja tekoälyn käyttö murtaa rajoja toimialojen väliltä. Siksi hän katsoo, että ei ole erillistä julkisen sektorin ja yksityisen sektorin digitalisaatiota, vaan samat ratkaisut toimivat kaikkialla.