Nyt puhuu kohupotkut saanut espoolaisrehtori: Jatkuvaa moittimista ja arvostelua – "Virheitä on etsitty poikkeuksellisilla tavoilla"

Saunalahden yhtenäisen peruskoulun rehtori irtisanottiin viime viikon lopulla. Syiksi kerrottiin hallinto- ja johtamisongelmat.

irtisanominen
Tyhjiä pulpetteja tuoleineen koulun luokassa.
Juha Kemppainen / Yle

Tehtävästään irtisanottu Espoon Saunalahden yhtenäisen peruskoulun entinen rehtori Hanna Sarakorpi aikoo aloittaa juridisen prosessin asian oikaisemiseksi. Hän kertoo asiasta medialle toimittamassaan tiedotteessa.

– Minulla ei ole asiassa mitään salailtavaa tai hävettävää. On myös hyvä, että opetuslautakunnan puheenjohtaja on ilmoittanut, että perusteet tulee selvittää huolella, Sarakorpi kirjoittaa.

Sarakorpi irtisanottiin rehtorin tehtävästä viime viikon lopulla. Syiksi tälle kerrottiin hallinto- ja johtamisongelmat.

Ennen irtisanomista Sarakorpi oli saanut kaksi varoitusta.

– Saunalahden koulussa on ollut pitkään johtamiseen ja hallinnointiin liittyviä ongelmia, Espoon sivistystoimen johtajan Aulis Pitkälä sanoi Ylelle aiemmin maanantaina.

Sarakorpi itse sanoo nyt tiedotteessaan, että häntä kohtaan on toimittu "monella tapaa epäasiallisesti suomenkielisen opetustoimen johdon taholta".

– Epäasiallista puuttumista on tapahtunut useasti viimeisen kahden vuoden aikana. Olen myös esittänyt kritiikkiä ja kysymyksiä virkamiesjohdon toimintaan liittyen, hän kirjoittaa.

Irtisanottu rehtori: Espoossa on vallalla pelolla johtamisen kulttuuri

Sarakorven mukaan hän on saanut varoitukset ja huomautukset viime ja tämän vuoden aikana. Ne ovat koskeneet hänen mukaansa "muutamaa oppilaaksi ottamista" sekä muun muassa budjetin ylitystä kahdella prosentilla ja opetussuunnitelman tuntijakoa keväällä 2018.

Sarakorpi kokee, että hänen johtamansa koulun toiminnasta on etsitty virheitä poikkeuksellisilla tavoilla.

– Minuun on kohdistunut viimeisen kahden vuoden aikana jatkuvaa moittimista ja arvostelua virkamiesjohdon lähiesimiesten taholta.

– Havaintoni mukaan Espoon opetustoimessa on vallalla hyvin ikävä pelolla johtamisen kulttuuri, joka saa opettajamme sekä rehtorikollegani pelkäämään siten, etteivät uskalla kertoa kokemastaan epäasiallisesta johtamisesta, hän jatkaa.

Yle ei ole tavoittanut Sarakorpea kommentoimaan asiaa esimerkiksi puhelimitse.

Hänen irtisanomisensa on herättänyt ristiriitaisia tunteita sekä muissa koulun opettajissa että oppilaiden vanhemmissa.

Lue lisää aiheesta:

Espoon Saunalahden koulun rehtori sai potkut – Irtisanominen jakaa mielipiteitä: "Vakava toimenpide etenkin, kun on kyseessä pidetty ja arvostettu rehtori"